Miladinov: Svakom našem čoveku na Kosovu omogućićemo da se vakciniše

Svetlana Miladinov
Izvor: Kancelarija za KiM

Građani iz srpskih sredina na Kosovu od naredne nedelje ponovo će imati mogućnost da se vakcinišu ruskom vakcinom "Sputnik V", na tri punkta u Raški, Kuršumliji i Bujanovcu.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov kaže da su zahvaljujući Vladi Srbije za njih opredeljene dovoljne količine i drugih tipova vakcina, koje je obezbedila država Srbija, tako da i građani sa Kosova imaju mogućnost izbora i vakcine dostupne i u centralnoj Srbiji.

Miladinov za Kosovo online dodaje da su ove nedelje volonteri Crvenog krsta, zajedno sa zdravstvenim radnicima obilazili seoska i udaljena domaćinstva na Kosovu i sa građanima razgovarali o važnosti imunizacije i pomoći koju im mogu pružiti da se prijave za vakcinaciju.

"Želja nam je da dođemo do svakog našeg čoveka na Kosovu i Metohiji i omogućimo mu da se vakciniše, ukoliko to naravno želi. Svesni poteškoća da naši stariji sugrađani koji žive u ruralnim i obodnim selima na teritoriji Kosova i Metohije nisu možda bili u mogućnosti da se prijave za vakcinaciju nadležnom domu zdravlja ili zdravstvenoj ustanovi, rešili smo da obiđemo ta domaćinstva i ponudimo pomoć. Volonteri Crvenog krsta u pratnji zdravstvenih radnika obilazili su domaćinstva, razgovarali sa građanima o važnosti vakcinacije, evidentirali njihove prijave i verujte odziv je odličan" ističe Miladinov i podseća da Kancelarija za Kosovo i Metohiju svim zainteresovanim građanima organizuje besplatan autobuski prevoz na tri punkta za vakcinaciju.

Ona objašnjava da su tokom terenskih poseta informisani da pojedinim građanima poteškoću predstavlja i transport do organizovanog autobuskog prevoza kojim se građani prevoze na vakcinaciju, te da je u tu nađeno rešenje.

"U saradnji sa Crvenim krstom za naše najstarije građane biće organizovan i dovoz do autobusa kojim će prijavljeni ići na vakcinaciju. Ovi terenski obilasci nastaviće se na teritoriji čitavog Kosmeta. Drago mi je da naši građani pokazuju dobar odziv za vakcinaciju i odgovornost prema imunizaciji, jer samo tako možemo pobediti ovaj virus", zaključuje Miladinov.