Miletić: Novi potez Prištine je šamar za SAD, pokušavaju da zadrže "status kvo" i nadaju se Trampovom odlasku

dejan miletic
Izvor: Tanjug

Uvođenje dodatnih mera reciprociteta prema Srbiji od strane Prištine, predstavlja šamar Sjedinjenim Američkim Državama i Grenelovoj inicijativi, ali i pokušaj da se dezavuiše proces dogovora sa Srbijom, rekao je za Kosovo Onlajn analitičar Dejan Miletić.

On je naveo da iza takvih postupaka stoje neiskrene namere albanskih političara i pokušaj da se odloži dijalog, da se sačuva "status kvo" i pritisne Srbija da prizna nezavisnost Kosova, što ona nikada neće uraditi.

„Ovo je samo potvrda naših sumnji da na prostoru Kosova i Metohije albansko rukovodstvo nema iskrene namere kada su u pitanju razgovori i pregovori. Oni po svaku cenu žele da dezavuišu proces obnove dijaloga, budući da čekaju odlazak Donalda Trampa i da za njih to predstavlja željeno stanje, u kom će imati SAD u punom kapacitetu na svojoj strani –bar se tako nadaju. Zbog toga će učiniti sve što je potrebno da onemoguće nastavak dijaloga. U ovom slučaju su u pitanju nove mere reciprociteta, a nisu im strani ni konkflikti i incidenti koje  s vremena na vreme prave, kako bi doveli Srbe u tešku poziciju i dezavuisali određene inicijative i dobre namere od strane srpskog rukovodstva“, smatra Miletić.

Prema njegovom mišljenju, i od nove vlade koja bi trebalo uskoro da bude formirana na Kosovu, ne može se očekivati mnogo bolje.

Miletić smatra da će i ta vlada, kao i ova, biti nestabilna, sa tankom podrškom i dovoljno će biti da jedna partija prestane da podržava vladu pa da ponovo nastupi nestabilnost

„Oni ne samo da nemaju dobre namere i da ne žele obnovu dijaloga nego nemaju ni kapacitet institucija da poštuju dogovore. Jedino što opstaje na Kosovu je hroničan kriminal i korupcija koja je uzela maha. Jasno je da tu nema ni tragova od vladavine prava, to je sve jedno fingiranje i pokušaj da se ostvare geopolitički interesi drugih a ne da se zaštiti interes  naroda na Kosovu. Jedini koji mogu da imaju interes su spoljni fkatori koji ili isisavaju određenu ekonomsku dobit ili rade na ostvarenju svojih geopolitičkih interesa. Jedini pravi put je da se Albanci prizovu pameti  i da sa Srbijom i Srbima postignu dogovor i kompromis“, smatra Miletić.