Milić: Ako je Kosovo 2008. bilo jedinstven slučaj, onda taj princip važi i danas i traži takvo rešenje

Jelena Milić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima autoritet, narodnu podršku i odlučnost da postigne sveobuhvatan i višedimenzionalan sporazum između Srbije i Kosova, ocenila je direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić u autorskom tekstu objavljenom na portalu "Nešnel Interest".

Milić navodi da se to "nažalost ne može reći za političku opoziciju u Srbiji i da većina tih ličnosti ima mnogo bliže veze sa Rusijom i Srpskom pravoslavnom crkvom nego Vučić".

"Za Kremlj oni su daleko bolja garancija za ’status kvo’ u poređenju sa Vučićem... Dok pojedini rade na potkopavanju izgleda za sveobuhvatan, višedimenzionalan sporazum između Srbije i Kosova, sa druge strane Srbija pod Vučićevim vođstvom, podstaknuta pametnom politikom Bele kuće, Stejt departmenta i Pentagona, želi da ponovo uspostavi strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama", smatra Milić.

Srbija se okreće ka SAD

Ona navodi da je to bilo očigledno tokom Vučićeve posete Vašingtonu početkom marta, kada je podržao američke mirovne napore na Bliskom Istoku i dao opsežan intervju u kome je rekao da je Srbija „duboko zahvalna SAD“.

"Napori Srbije da se približi SAD su trend koji se lako može uočiti jednostavnim gledanjem jutarnjih političkih emisija na srpskim TV stanicama ili bacanjem pogleda na naslovne strane vodećih provladinih dnevnih listova u Srbiji“, kaže Milić.

Na pitanje zašto Srbija teži okretanju ka SAD, ona odgovara da je deo razloga u tome da je potrebno ubediti Vašington da pomogne u posredovanju pravednog, politički izvodljivog i održivog rešenja između Srbije i Kosova.

"Štaviše, Srbija 2020. želi i zaslužuje da je tretiraju kao takvu, umesto da je neprestano smatraju Srbijom iz 1999. godine, što je, nažalost, i dalje slučaj na Kosovu i nekim delovima Zapada, posebno među onima koji su radili na Balkanu devedesetih i čini se da su zaglavljeni u toj deceniji. Pod izgovorom multikulturalizma, ovi pojedinci su protiv svakog višedimenzionalnog sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda, koji može uključivati prilagođavanja administrativne linije, propuštajući ili odbijajući da priznaju da bi takav sporazum Srbiju usidrio sa političkim Zapadom“, navela je Milić.

Prema njenim rečima, njihovo protivljenje uzajamno dogovorenim prilagođavanjima administrativne linije zasniva se na argumentu da bi to uticalo na srpsku manjinu koja živi južno od reke Ibar da napusti Kosovo.

Milić je podsetila da ni masovni pogrom 2004. godine, kada su se dogodila ubistva Srba i uništenje desetina pravoslavnih crkava, nije pokrenuo takav egzodus.

"Zašto bi, onda, to učinio obostrano prihvatljiv sporazum sa verovatnim bezbednosnim garancijama i institucionalnim vezama Srba na severu Kosova i srpskih enklava na jugu“, zapitala se ona.

Grenel shvata zašto ga napadaju

Podsetila je da je nezavisnost Kosova koja je proglašena 2008. godine klasifikovana kao „jedinstven slučaj“, među onima koji su podržali taj potez.

"Ako je spor između Kosova i Srbije bio jedinstven slučaj, to i danas ostaje jedinstven slučaj, koji zahteva jedinstveno rešenje, koje može i treba da uključi zajedničko upravljanje resursima na način koji primorava Srbiju i Kosovo da sarađuju, napreduju i idu napred“, navela je Milić.

Prema njenim rečima, u Srbiji ankete pokazuju da više od jedne trećine stanovništva podržava multidimenzionalni i sveobuhvatni kompromisni sporazum.

Ona, međutim, smatra da to za Vučića ipak nije lak posao, "posebno u vreme ruskih agresivnih hibridnih operacija u Srbiji, o kojima se retko razgovara“.

"Deo razloga je taj što Vučić ne može otvoreno da govori i identifikuje ruske aktivnosti kakve jesu. To bi prouzrokovalo da Kremlj još snažnije aktivira svoju propagandnu mašineriju u Srbiji protiv njega, dodatno zataškavajući naraciju da je Vučić izdajica u potrazi za kompromisom oko Kosova“, kaže Milić.

Ona smatra, da pored crkve, političke elite na Kosovu i pojedinci na Zapadu koji teže delegitimizaciji specijalnog američkog izaslanika za pregovore između Srbije i Beograda Ričarda Grenela, takođe pomažu Rusiji da ostvari svoj cilj i održi status kvo.

"To je ono što Kremlj najviše traži. Status kvo, koji Rusiji daje znatno veće poluge uticaja nego što bi ih inače imala. To omogućava Moskvi da i dalje ucenjuje Vučića sa Kosovom, sprečavajući ga da kritikuje Moskvu i ukloni jedini pravi klin koji postoji između Srbije i SAD“, navodi Milić.

Međutim, ona smatra da Grenel i njegove kolege sve dobro razumeju i da je jasno da ne žele da propuste priluku da reše jedan od najtežih sporova u svetu, ali i da osveže savezništvo Amerike sa Srbijom i „očiste“ rusko remetilačko prisustvo na Balkanu.

British
06. April 2020.
Ms Milic is wrong.
Kosovo* has never been "jednistavanslucaj" A ni u 2020.Neznnam sta Milic govori.
Od 1960-ih godina do danas nikada nije bilo jednostavno. Své gore a KiM is Rep 🇷🇸
Marko
07. April 2020.
Kosovo*1244 is Serbia
anonimno
07. April 2020.
milicka.zna.dajekosovo nepovratno zna stajeta srbija radila devedeset osma i deveta.nakosovu napravijenje genocid.znamosvi stase radilo u bosni i hrvaskoj
SIN LOVCA NA MEVDEDE
07. April 2020.
Sve na svetu dodja samo jedanput, potpuna istovetnost u ponavljanju ne postoji.
Megaadriatic undrnith
08. April 2020.
Slažem se s Vama. To je bila samovoljnog satanistčmih vlobalističkih centara u USA i EU i NATO- a. Samo rezolucij 1244 i njena primena da se vratimo u normalu. Ne mogu da nam komanduju preživeli i rasoadnuti mehanizmi globalista i duboke države
Radosav Nikodijevic
06. April 2020.
Pitao bih gdj. Milic a po cemo to US ima vece pravo na globalni uticaj na balkanu od Rusije; ako je to glavno pitanje razresenja Kosovsko- Metohiskog problema?
Marco
07. April 2020.
Nista od toga da Rusija bude izbacena iz Srbije rez.1244 i Veto
Michael Guest
08. April 2020.
Ms Milicis not only wrong but absolutely a traitor, perhaps paid by the diplomatic mafia hell bent on plundering property of other small nations as Madaline Albright has done after bombing Serbia with uranium enriched bombs. As for USA they can not be deemed better friends than Russians. Let us be factual Russians did not bomb Serbia, did not recognise Kosovo as a state while American administrations have done both of these evil deeds. So we have American malignant behaviour in Serbia Montenegro, Macedonia, Republic Serpska and the Krajina region. America implemented sanctions to Serbian nation not Russians. I believe that Ms Milicis spreading American malignant presence among Serbian people. However she is allowed to her opinion just like I am but her argument is just like fake news that had been spread lately. Cheers!