Milić: Kosovo je potpuno nefunkcionalno, ide iz jedne u drugu insititucionalnu i političku krizu

Jelena Milić
Izvor: Kosovo Online

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić izjavila je za Kosovo Onlajn da se nada da će kosovsko društvo i zreli kosovski političari poslušati preporuku specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela i da će, ako poštuju vladavinu prava, poštovati i odluku Ustavnog suda.

"Nadam se da će institucionalna i politička kriza na Kosovu brzo da se reši zarad stabilnosti, ako ništa drugo. Ali, ovo bi trebalo da bude poruka onima koji su kreirali i Ahtisarijev plan i nagovorili Kosovo da ga prihvati i da to bude osnova za unilateralno proglašenje nezavisnosti, koliko su komplikovani institucionalni aranžmani bez konsenzusa, jer Srbija nije prihvatila Ahtisarijev plan. Stvaranjem nefunkcionalne pravne tvorevine i mi smo non-stop, sad već i EU i SAD, taoci tog nefunkcionisanja. Ide se iz jedne u drugu institucionalnu krizu i ne zna se ko donosi odluke, ko je legitiman ko nije, formiranje vlade dugo traje, svaka odluka se šalje na proveru i to jednog momenta postaje problem za sve koji u dobroj volji imaju nameru da na kompromisan način rešavaju kosovsko pitanje", rekla je Milić.

Najavu pristalica Samoopredeljenja da će organizovati proteste zbog odluke Ustavnog suda Kosova da odobri dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o davanju mandata Avdulahu Hotiju, Milić smatra njihovim vraćajem na neinstitucionalne oblike delovanja.

"Samoopredeljenju su odgovarale neke druge odluke Ustavnog suda, recimo o Zajednici srpskih opština. Tad su poštovali Ustavni sud. Oni su poslednjih par nedelja davali izjave da su oni iznad Ustavnog suda, da će prihvatiti onu odluku suda za koju procene da je u skladu sa Ustavom. Čemu obesmišljavanje koncepta ustavnog suda ako ćete vi posle njega da odlučujete. Očito je da je Samoopredeljenje u stisci i da se sada vraća onome gde se bolje snalazi - u neinstitucionalnom delovanju gde su samo obećanja i pritisci. Vlast nije jednostavna. Ona podrazumeva i teške odluke i kompromise, a očito da se tu Samoopredeljenje nije dobro snašlo", navodi Milić.

Ona smatra da je dobro što je srpska strana sa mnogo više mudrosti i racionalnosti prihvatila imenovanje specijallnog predstavnika EU za dijalog i druga balkanska pitanja Miroslava Lajčaka.

"Nisam sigurna koliko Tačijeva izjava (da neće učestvovati u dijalogu koji vodi Lajčak) koristi kosovskom društvu. Mislim da bi posebno Lajčak trebalo da ima u vidu da je Kosovo potpuno nefunkcionalno. Pogledajte šta se dešava i u Crnoj Gori. Kad pravite neke nove aranžmane i kad ih ubrzavate na neprirodan način dobijete višegodišnju nefunkcionalnu Crnu Goru. Bez obzira što je primljena u NATO ostaje u njoj nešto dubinski nesređeno, a to je odnos prema jednoj velikoj manjini i pitanju SPC.  Mislim da bi i Lajčak trebalo da razume Tačijevu frustraciju. I zbog nefunkcionalnosti Kosova i zbog velikih problema u Crnoj Gori koja je uz Lajčakovu pomoć proglasila nezavisnost. Takođe, trebalo bi da se rešenja ne posmatraju na osnovu retorike i argumenata od pre 20 ili 10 godina", istakla je ona.

Milićeva je podsetila da se argumentacija da bi podela Kosova izazvala domino efektat svojevremeno odnosila ne toliko na Balkan koliko na Bliski istok i na strah od raspada Iraka. Sada, prema njenom  mišljenju, tih argumenata nema.

"Ako veruju u ono što su stvorili i pomogli stvaranje - Crnu Goru i Makedoniju, i ako veruju u NATO i njihovo članstvo u toj organizaciji, onda priča o strahu od domino efekta od minimalnih korekcija  granica ne stoji. Razumem frustraciju Beograda pa čak i Prištine zbog dvostrukih aršina i loše argumentacije koje politički zapad neki put ima prema zemljama regiona", kaže Milić

Prema njenom mišljenju, i kada se traga za novom formom koja može da zadovolji obe strane i politički zapad, ne bi trebalo da se vodi lažnom argumentovanom pričom o multietničnosti koja bi mogla biti narušena ili strahom od dogovornih aranžmana.

Novo rešenje trebalo bi da bude funkcionalnije i primenljivije ali i da bude u prirodi srpskog i kosovskog društva, smatra ona.