Milić: Odlikovanja američkim zvaničnicima pokazuju strah Prištine zbog približavanja Srbije i SAD

jelena milić 2
Izvor: Tanjug

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić izjavila je za Kosovo Onlajn, povodom dodele odlikovanja od strane kosovskog predsednika Hašima Tačija predsedniku SAD Donaldu Trampu i nekim drugim američkim zvaničnicima, da se to radi kako bi se odvukla pažnja od Specijalnog suda za zločine OVK i optužnica, ali je istovremeno u pitanju i strah do približavanja Beograda i Vašingtona.

Bila sam neprijatno izenađena kada je Grenel primio takođe neku vrstu odlikovanja tokom nedavne posete Kosovu od Tačija, kazala je MIlić uz ocenu da smatra da nije primereno da se od osobe za koju je Specijalni sud rekao da postoji verovatnoća velika da se potvrdi optužnica primaju bilo kakve plakete.

"Videli smo i da je Vljora Čitaku uručila u ime kosovske vlade orden i za Roberta O' Brajena. Interesantno je da posle toliko komentara protiv Trampa i njegove administracije, posebno u periodu pada vlade Kurtija, sada odjednom neki od kosovskih zvaničnika i Trampove administracije pokušavaju da predstave jedan kontinuitet u navodno dobrim odnosima između SAD i Kosova. Ovo je bila prva ameručka vlada posle dužeg vremena koja je jasno ukazala na neke od propusta i načina ponašanja Kosova. Mislim da je tu u pitanju ljubomora, odnosno strah od približavanja Srbije i SAD" ocenila je Milić.

Kako je rekla, duže vreme upozorava da se jačanju srpsko-američkih odnosa, koje je dobro ne samo za Srbiju već i za Kosovo i čitav region i EU, nažalost ili umanjuje značaj, ili se kaže da adminsitracija neće trajati duže....

"Mislim da je delom sve pokušaj i kosovskih zvaničnika u ovoj situaciji i prema ovoj administraciji 'da drže jaja u dve korpe', a ne samo u jednoj, ali i da je to reakcija i na jače odnose koje ima Beograd, jer se sve češće čuje i od strane Amerikanaca da je Beograd centar regiona".

Ukazala je i na činjenicu da je svaka od tih dodela priznanja prilika za dodatni susret sa visokim američkim zvaničnicima i možda i za neku reakciju, jačanja svojih pozicija i to je neupitno...

"Druga stvar, koja mnogo više brine je što to ide uz pojačanu retoriku nekih zvaničnika Srbije, nekad i neprimerenim, prema liderima u regionu. Onda se dešava to da je odjek svih komentarora koji se bave zapadnim Balkanom oko toga intenzivan i ide ka tome da se održi crno bela slika da su Albanci na Kosovu isključive žrtve, Srbi isključivi krivci što nije tačno i da se spreči osećaj da se Srbija približava SAD", istakla je Milić.

Paralelno sa tim, dodala je, imamo inicijativu Srba sa Severa Kosova da se jezero Gazivode, zbog Vašingtonskog značajnog sporazuma, preimenuje u Tramp jezero...koji žele da pokažu takođe na neki način da cene to što se radi i istakla da smatra da je suština ove administracije SAD i njenog odnosa prema Beogradu u tome da kažu da je Srbija dovoljno kažnjena i da je sada vreme da se tretira na podjednak način.

"Žao mi je što gubimo dinamiku u tako važnom odnosu zbog jeftinih poena i gafova pojedinih ministara, jer je upravo bio krenuo trend objašnjavanja i razbijanja čvrste mantre koju su oni sa Kosova uz podršku i površnost Zapada imali u tom stvaranju potpuno crno bele slike", zaključila je Milić.

Nostradamus
06. Oktobar 2020.
Nista novo.... Odlikovanje i lizanje im je vrlina