Milivojević: Krajnje je vreme da se oglasi SB UN, računamo na objektivan pristup

Zoran Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Diplomata Zoran Milivojević istakao je da zahtev Srbije za sazivanjem vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija (SB UN) odražava kompleksnost situacije na Kosovu koja je teža nego ikad, ukazujući da današnji potez - napad kosovske policije na enklave u južnom delu Kosova - pokazuje jasnu nameru premijera Kosova Aljbina Kurtija o etničkom čišćenju Srba. On dodaje da je krajnje vreme da se SB UN oglasi i da računa da će pristup biti objektivan, bez obzira što trenutno predsedava država koja je priznala Kosovo.

Ističući da je bezbednost Srba na Kosovu upotpunosti ugrožena, Milivojević ocenjuje da ne bi trebalo da bude problema i da će članovi, bez obzira na to što je većina njih priznala kosovsku nezavisnost, prihvatiti poziv Srbije na raspravu u SB. Prema njegovim rečima motiv više za sednicu je to što Kfor i Umnik "moraju da se probude".

"Ovim dnašnjim potezom, napad na enklave u u južnom delu Kosova i Metohije pokazuje jasnu nameru o etničkom čišćenju Srba. To su enklave sa manje od hiljadu stanovnika koji isključivo žive od pomoći Srbije i jasna je namera prištinskih vlasti na čelu sa Kurtijem da se izvrši etničko čišćenje", rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Podseća da je SB primarno nadležan za bezbednost i za normalno stanje života na tim prostorima te je prema tome, ocenjuje, zahtev za sednicu potpuno opravdan, uklapa se i u Povelju UN i u ono što su zadaci SB, kao i ono što nalaže Rezolucija 12 44. 

Prema tome krajnje je vreme da se oglasi Savet bezbednosti.

"Ne bi smelo da dođe do problema bez obzira što većina sadašnjih stalnih i privremenih članova SB je priznalo KiM, ali je stanje takvo da se prosto očekuje da oni prihvate raspravu Savetu bezbedosti", smatra Milivojević.

Milivojević poručuje da je ova sednica za Srbiju i politički važna jer daje do znanja da je Kosovo u nadležnosti UN u SB, da je Rezolucija 12 44 na snazi i da je primarna nadležnost za očuvanje srpskog naroda na Kosovu sprečavanje dalje eskalacije na terenu upravo Saveta bezbednosti UN.

Krajnje je vreme, ističe, da se probude Unmik i Kfor.

"Dakle ono što je neprirodno i kada je reč o stanju na terenu i kada je reč o ponašanju dela međunarodne zajednice koji imaju odgovornost na terenu, zato što oni faktički drže Kfor preko Natoa, njihovo odsustvo na terenu i ćutanje je upravo motiv zbog čega SB upravo mora da zauzme određeni stav", kazao je Milivojević.

Diplomata ukazuje i da je Srbij suočena sa situacijom koja je najteža do sada kada je reč o zaštiti njenih državnih i nacionalnih interesa.

Prirodno je, smatra, da se Srbija obrati onome ko je nadležan i da da do zanja da Kosovo nije država, da je entitet pod protektoratom UN i da je neophodno da se UN oko toga usaglase.

"Ja prosto očekujem da ne bude spora. Imam u vidu da imam saopštenja, naročito saopštenje Stejt Departmenta koje je oštrije od saopštenja EU i koje pokazuje da bez obzira na podršku Kosovu od strane zapadnih centara moći, ipak postoji elemenat sagledavanja real-politike na terenu, sagladavanja da s situacija može da eskalira, da je došla u opasnost politička klima i abijent koji se nalazi na KiM i da postoji razumevanje za stavove Srbije u ovom trenutku, i rekao bih i za razumevanje za argumente Srbije kada je reč o ponašanju ksosvske strane", naveo je Milivojević. 

Prema njgovoj oceni treba imati u vidu da je ovo prvi znak nepoverenja nekih zapadnih centara moći, u prvom redu SAD, prema politici Kurtija koju on sprovodi.

Stanje na Kosovu, ukazuje, udaljuje zapadne centre moći od njihovog interesa da se putem dijaloga dođe do nekog rešenja koje bi odgovaralo interesima svih i koje bi vodilo ka nekoj normalizaciji u prilog rešavanju kosovskog pitanja.

Srbija, podseća Milivojević, svakako može da računa na dva člana SB - Kinu i Rusiju, i može da računa na one države koje nisu priznale Kosovo.

"Međutim, predsedava država koja jeste priznala Kosovo, ali računamo na objektivno sagledavanje situacije na terenu i računamo, rekao bih, na nešto drugačiji pristup ovom pitanju koje imamo preko saopštenja iz Brisela i Vašingtona. Dakle, sagledavanje da ni u njihovu korist nije da se ova stvar podigne na viši nivo i da je to možda instrument i za njih za delovanje prema Kurtiju", naveo je Milivojević.

Ističe da su se instrumenti međunarodne zajednice protiv Prištine do sada pokazali kao nedelotvorni, sa jedne strane, zbog nedostatka političke volje zapadnih centara moći koji su priznali Kosovo, a sa druge strane, zbog isključivosti Kurtija u primeni mera i akcija.

Ovo je prilika da preko ovog mehanizma zapadni centri moći pronađu način da se stvar vrati na politički i diplomatski teren i da se vratimo dijalogu, imajući u vidu da ovo definitivno odvaja sve nas od pravog dijaloga i političkog rešenja.

"Mislim da u ovom trenutku eskalacija ne odgovara ni zapadnim centrima moći", konstatovao je Milivojević.

Na pitanje da li je samo održavanje sednice SB uz personalizovana pisma svim liderima dovoljno da se svetska javnost upozna sa svim problemima Srba na Kosovu, diplomata ocenjuje da je u svakom slučaju to važan elemenat.

"Nikada nije dovoljno, treba reći jer je stvar tamo eskalirana, ali je ovo početak poruke da će Srbija biti odlučna u obrani svojih državnih i nacionalnih interesa, da više neće činiti nikakve ustupke prištiskoj strani i da je poslednji trenutak da se šira međunarodna zajednica, ne samo ovaj deo koji podržava kosovsku nezavisnost, upozna sa stanjem na terenu i da je to jedan od elemenata nastupa Srbije u narednom periodu pored oslanjanja na međunarodno pravo i na argumente koji iz toga proizilaze", zaključio je Milivojević.