Milivojević: Međusobno priznanje je nemački stav koji dominira u EU

Zoran Milivojević
Izvor: Medija centar Beograd

Predlozi Međunarodne krizne grupe neprihvatljivi su za Beograd, jer je polazna osnova njihove najnovije analize rešavanja kosovskog pitanja da Srbija treba da prizna Kosovo, izjavio je za Kosovo Onlajn diplomata Zoran Milivojević.

"Polazna osnova je da Srbija mora da prizna Kosovo i da u sporazum mora da bude ugrađeno međusobno priznanje. To je najveći problem za Srbiju. To je neprihvatljivo. Mislim da polazna osnova ne može da bude priznanje, kada je u pitanju Srbija, nego traženje puteva za normalizaciju odnosa na onim osnovama kako je to, recimo Amerika ponudila sa ekonomskom dimenzijom, ekonomskim paketom, stvaranjem povoljnih uslova”, rekao je Milivojević.

Američki pristup bolji

On smatra da otvaranje statusnog pitanja u ovim okolnostima, teško da može da dovede do rešenja.

"Amerikanci su postupili pragmatično. Oni su statusno pitanje stavili po strani, izašli sa mehanizmom koji stvara povoljan ambijent, a sad se i EU vraća u region, takođe sa ekonomskim mehanizmima. To je njeno najjače oružje i to je nešto što može da obezbedi dijalog koji ima mogućnost i perspektivu”, rekao je on.

Milivojević je ponovio da nema uslova i da je nemoguće za Srbiju da se trenutno vode pregovori sa te pozicije, jer to je pozicija Prištine.

"To bi bio pritisak, uslovljavnaje na koje Srbija mislim da ne bi pristala u ovom trenutku. EU ako hoće zaista neki rezultat onda mora da promeni pristup. Mora da ide sa onim elementima koji podrazumevaju normalizaciju”, rekao je Milivojević ukazavši da Srbija normalizaciju vidi kao nešto što ide u susret ljudima, normalnom životu, stvaranju uslova za protok ideja, roba i kapitala, ali ne prihvata priznanje.

"Izvorni Briselski sporazum je osnov, jer ima međunarodno pravni karakter. U tome je učestvovala  EU. Kada se reši pitanje ZSO onda možemo da razgovaramo o daljem procesu normalizacije, ali tada bi Srbi na Kosovu imali neke garancije”, rekao je on.

Milivojević je podsetio da je Međunarodna krizna grupa samo jedan od mehanizama kreiranja spoljne politike zapadne hemisfere.

EU nema mehanizme

"Ideja da se Beograd i Priština dogovore sami u ovom trenutku nije moguća jer imaju potpuno suprotstavljene polazne pozicije. Priština nastupa sa maksimalističkih pozicija. Već 12 godina se njihova državnost nije potvrdila i taj projekat polako kopni. Njihova pozicija je takva jer je politička elita koja je sada u Prištini vezala svoju budućnost za državnost Kosova”, ukazao je on.

Milivojević smatra da je EU pokazala da nema ni mehanizme ni sredstva da odlučujuće utiče na prištinsku stranu, i da se pokazalo da jedino Vašington to ima.

“Početna pozicija EU je međusobno priznanje. To je nemački stav koji trenutno dominira u EU. Ovo što kaže Međunarodna krizna grupa poklapa se sa nemačkim stavom u jednom delu. U drugom delu gde kažu da se Beograd i Priština sami dogovore o podeli teritorija, to nije realno, posebno zato što Priština ne pokazuje nikakve znake za bilo kakav kompromis”, zaključio je Milivojević.

Ja
15. Oktobar 2020.
Nema priznavanja nedolazi u obzir necemo zasto vi tamo nerazumete jer ste tamo dosli da otimate tudje zemlje za teroriste nemoze i to nije i nemate pravo tudju zemlju sa silom otimati
Cacaj
15. Oktobar 2020.
Kakva tudja zemlja covece bozi!O cemo govorite vi?Teroristi su bili Serbijanska
vojska i policija...to zna citav Svjet!Nemojte vise da se bavite Bajkama
Nostradamus
15. Oktobar 2020.
Neka se samo oni tome nadaju, i neka nastave da sanjaju. Turska sveca nije gorela do zore pa nece ni albanska. Zivi bili pa videli 😉👍