Milivojević: Pokušaj EU da Ohridski sporazum uvrsti u Poglavlje 35 test za Beograd

Beograd_231122_Zoran Milivojević 01
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević izjavio je za RTS da je pokušaj Brisela da se Ohridski sporazum uvrstiti u Poglavlje 35 "završni" čin pritiska na Beograd, ali i test da li Beograd želi da pitanje ulaska u EU reši na taj način.

Zoran Milivojević rekao je da je očekivana vest iz Brisela da će tempo pregovora između Beograda i Prištine odrediti vladavina prava i normalizacija odnosa.

"Normalizacija je novi element, ali je u skladu sa političkim pritiskom. Pokušaj da se u Poglavlje 35 ugradi Ohriski sporazum je završni čin pritiska, kada je reč o EU. Jasno smo rekli šta je za Srbiju neprihvatljivo, državnost Kosova i pristupanje Prištine međunarodnim organizacijama", rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, cilj je Brisela da prokrči put Prištini ka Ujedinjenim nacijama, a priznanje takozvane realnosti je uslov Srbiji za ulazak u EU.

"To nam je signal da je to u prvom planu i neposredni interes u kratkom periodu, činjenicom da žele da već u januaru, u ovoj fazi pregovora, da to ugrade u Poglavlje 35", ističe Milivojević. 

Napominje da je to i test za Srbiju da li želi na taj način da uđe u EU.

"Ovo je test i šta je geostrateški i geopolitički cilj EU na Zapadnom Balkanu, gde Srbija ima centralno mesto", kaže Milivojević i ističe da zasad ne veruje u plan proširenja EU, te da je reč o pokušaju da se ono vrati u agendu.

"Ovo je proces koji ide u tom pravcu, sa planom za region. Videćemo kakve će odluke biti Saveta EU zbog izbora, ali i rata u Ukrajini", objašnjava Milivojević. 

Govoreći o zahtevu Beogradu za uvođenje sankcija Moskvi, Milivojević smatra da se iz toga vidi da i dalje senka rata dominira u Briselu, kao i da se "stvari ne odvijaju na najpovoljniji način".

"Želja je da se Srbija kroz to ugradi u zapadne interese, kao i da se region približi transatlanskoj zajednici", kaže Milivojević.

On tvrdi i da Mađarska više od ostalih članica EU iskazuje suverenu politiku i interese oko ključnih stvari koji su tiče Srbije.

"Budimpešta je važna ne samo zbog konsenzusa u EU, već i zbog stava i principa iza kojih stoje. Mislim da će biti dosledni", kaže nekadašnji diplomata.