Milivojević: Prisustvo Hila i Eskobara u Ohridu govori o značaju "Otvorenog Balkana"

Zoran Milivojević
Izvor: Facebook

Amerikanci od početka podržavaju “Otvoreni Balkan” u sklopu pragmatične politike nasleđene od Trampove administracije - da treba koristiti ekonomske mehanizme za stvaranje pozitivnog političkog ambijenta, zbog čega ne treba da čudi što se na samitu u Ohridu obratio Gabrijel Eskobar i što je tamo prisutan Kristofer Hil, kaže za Kosovo onlajn nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

“Prirodno je što se na samitu obratio američki izaslanik Eskobar pošto je on zadužen za ovaj region. Pri tome, strateški interesi Sjedinjenih Američkih Država su isti, da se region uključi u Zapadnu sferu interesa, da se kosovsko pitanje reši na liniji obostranog priznanja, da se situacija u BiH rešava na liniji centralizacije i da se stvaraju uslovi za širenje NATO-a. Delovanje Eskobara ukazuje da će SAD ovde biti aktivna”, navodi Milivojević.

To što je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil došao u Ohrid, po mišljenju našeg sagovornika, jeste interesantno i pokazuje da je Hil nešto više od običnog ambasadora.

“On je čovek od posebnog poverenja predsednika Bajdena i može se reći da je među ambasadorima “prvi među jednakima”. Njegova funkcija prevazilazi dužnost u Beogradu i deluje da će on na neki način biti koordinator ambasadora u regionu. Njegov dolazak u Ohrid šalje i poruku da je mesto Beograda u regionalnoj priči centralno, kao što Beograd ima centralnu ulogu u realizaciji 'Otvorenog Balkana', kao neko preko koga će se ta inicijativa prelamati”, ocenjuje Milivojević.

Hilovo prisustvo na regionalnom samitu čiji je domaćin Severna Makedonija, po njemu, šalje poruku svima u regionu da američko angažovanje nije ograničeno na lokalni nivo, kao i da se regionu i inicijativi “Otvoreni Balkan” daje poseban značaj.