Milivojević: Pucanje na Srbina ukazuje da je cilj Prištine etničko čišćenje

Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Diplomata Zoran Milivojević, komentarišući ranjavanje Milana Jovanovića kod punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan, istakao je da to podseća na strategiju tihog etničkog čišćenja Srba, prenosi Pink.

Milivojević kaže da se radi o ozbiljnoj strategiji kako bi se postigla dva cilja.

"Prvi je da Srbija promeni stav, da se ova stvar okonča. Prihvatanje kosovske nezavisnosti na ovaj ili onaj način. Druga stvar koja je prisutna je da se ZSO stavi u drugi plan i da se razgovara o ovome, a da Zajednica ostane za neko drugo vreme. Da ima Zajednice, ovoga ne bi smelo da bude, i čini mi se da je to prisutno", rekao je Milivojević.

Dodao je da zasigurno za stvaranje incidenata postoji pozadina.

"Oni i zapad imaju isti cilj, i sada je to jasno", rekao je Milivojević.

Predsednik Matice Albanaca Demo Beriša rekao je da je više razloga zašto su policajci prijavili šta se desilo.

Kako kaže, uzrok je pritisak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, kao i zapada.

"Šta god da se dogodilo, obzirom da imamo kamere, nije bila potreba da se policajac lati oružja. Jer udaljavanje sa punkta, nikoga nije ugrozilo. Nije postojala nijedna zakonska mogućnost da se to uradi. Jer se na kamerama sve vidi" priča Beriša.

Kako dodaje, približavaju se izbori, i svi su svesni da Srbi neće izaći, jer ne postoje uslovi za demokratske izbore.

"Nijedan političar se nije oglasio, ali su se oglasili kada je sinoć napadnut novinar. Izgleda da je tuča teža od pokušaja ubistva", rekao je Beriša.

Predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković, takođe, navodi da je sve što se dešava sa ciljem etničkog čišćenja Srba sa prostora Kosova.

"Poslednjih godinu dana, broj incidenata je nemerljiv. Posebno sa početkom rata u Ukrajini taj intenzitet je pojačan", kazao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, ako se na Božić rani jedno dete od strane pripadnika OVK sa službenim pištoljem, i to ne bude teroristički akt, šta drugo može da se očekuje.

"Kurti je rekao da je bilo 'nekog incidenta' nije pomenuo ni Badnjak, ni ništa. On je usmerio tužilaštvo, a nismo dobili nikakvu osudu. OEBS je osudio, a EU nije", naveo je on.