Milivojević: Ključna stvar da li će na kraju biti osude OVK u političkom smislu

Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je da će dokazni postupak u provesu suđenja bivšim liderima OVK imati najveću težinu, dodajući da je ključna stvar da li će na kraju biti osude OVK u političkom smislu, prenosi RTS.

Gostujući u Dnevniku RTS Milivojević je rekao da prvi dan suđenja pokazuje da će taj postupak biti interesantan, postoji ambicija tužilaštva da dokaže sve to, tako da će dokazni postupak imati najveću težinu.

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje da li je Tužilaštvo u stanju da dovedu sve svedoke i da potvrde svaki od navedenih zločina.

"Druga stvar koja će biti ključna, to je politička, da li će na kraju biti osude OVK u političkom smislu. Mislim da će glavna bitka, kada je politički aspekt ovog suđenja, biti oko toga", ukazao je Milivojević.

Dodaje da će sigurno biti političkih pritisaka na unutrašnjoj sceni.

"Otvara se mnogo pitanja na unutrašnjoj sceni, ali karakter OVK biće ključan u ovom suđenju, jer vidi se iz nekih izjava, recimo nemačkog ambasadora u Prištini i nekih političkih poslenika na Zapadu, da se OVK isključi iz priče i da se radi o ovde individualnim zločinima. Onda se karakter i NATO intervencije i podrške OVK dovode u pitanje. Posledice mogu biti ozbiljne ne samo na političkom nego i na nekom drugom planu", rekao je Milivojević.

Advokat žrtava Sajmon Louz izjavio je da 25 godina ranije nijedna od žrtava nije pomislila da će doći dan kada će se sresti sa optuženima u sudnici.

Milivojević je rekao da odlučnost tužilaštva da istraje na onome što su stavili u svoj zadatak – karakter zločina, vrsta zločina, 102 slučaja – dovoljno govori o tome da ovo suđenje može da bude interesantno i da neke od žrtava mogu da očekuju satisfakciju ukoliko se ovo izvede do kraja.

"Tužilaštvo je jasno i u poruci da na KiM vlada klima zastrašivanja i uznemiravanja svedoka", dodao je Milivojević.

Odgovarajući na pitanje koliko je položaj svedoka otežan početkom suđenja, Milivojević napominje da je i ranije bio otežan, uz podsećanje na suđenje komandantu OVK Ramušu Haradinaju.

"Dugo je trajao period pripreme, tužilaštvo se dobro pripremilo i zaštita svedoka ovog puta imala je važnu dimenziju", istakao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su štitili neke svedoke u ranoj fazi postupka.

"Ako uspeju da istraju na tome, da dokažu, da privedu svedoke i da svedoci budu odlučni da svedoče o ovim stvarima, onda karakter suđenja može da bude pozitivniji nego što imamo iskustva iz ranijih slučajeva, iz suđenja Haradinaju, zaključio je Milivojević.

Nastavak razgovora u Briselu

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Milivojević je rekao da prištinska strana nije spremna za dijalog, te da nema šanse da dođe do preloma, da se razgovara o ranije preuzetim obavezama.

"Očigledno je da prištinska strana metodologijom koju primenjuje na terenu, zastrašivanjima i stvaranjem uslova za eskalaciju, želi da celu priču i obaveze prenese na drugu stranu, da se od njih odvoji i da to ne bude na dnevnom redu", kaže Milivojević.

Smatra da će nastavak razgovora imati težinu samo ako na dnevnom redu budu zaostale obaveze, ZSO.

"Od toga zavisi i položaj srpskog naroda i stanje bezbednosti", rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, bezbednosna situacija je permanentno loša, sa tendencijom da se pogorša merama i akcijama prištinske strane.

"Kurti ima ozbiljan problem na unutrašnjoj sceni i svako izlaženje u susret onome što je neophodno, da formira ZSO – dovodi u pitanje njegovu političku sudbinu", napominje Milivojević.

Pokušaj je posrednika, dodaje, EU i Vašingtona, da na dnevnom redu bude sporazum, evropski predlog i da se ide u susret sporazumu.

"Nema uslova za to, srpska strana neće menjati stav, za nas je prioritet ZSO, to stvara uslove da se razgovara o normalizaciji na pravi način", rekao je Milivojević.

Kako kaže, danas mogu da budu na dnevnom redu pitanja energetike i formiranje zajedničke komisije po Ohridskom dogovoru, a suštinsko pitanje je ZSO i ispunjenje prethodnih obaveza.

"Interes posrednika ne poklapa se sa našim u ovom trenutku. Srbija će i danas biti pod pritiskom, a njihov interes je da zaokruže evropski predlog, da bude na dnevnom redu i da idu ka sporazumu koji bi podrazumevao faktičko priznanje. Pozicija Srbije ostaje nepromenjena, ZSO je prethodno pitanje i posle toga razgovor o normalizaciji, dakle, stvaranje uslova za bezbednost srpskog naroda i posle toga nastavak razgovora o normalizaciji bez priznanja", zaključio je Milivojević.