Milivojević: Rezultati izbora u Srbiji ne ukazuju na skretanje u desno, već potvrdu nacionalne politike

Zoran Milivojević
Izvor: Medija centar Beograd

Rezultati izbora u Srbiji su potvrda nacionalne politike koja je bila dominantna pre ovih izbora ,a koja je sada u punom smislu dobila potvrdu, ocenio je bivši diplomata Zoran Milivojević, prenosi RTV.

On je istakao da su turbulentna vremena u kojima su se izbori odvijali, kao što su rusko-ukrajinski sukobi i pritisci na Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom,dala prednost nacionalnoj politici.

"To se odrazilo na izborima. Sada u parlamentu imamo tri nove stranke sa nacionalnim predznakom, koje se mogu svrstati u desnicu. Ipak, pre bih rekao da se radi o verifikaciji nacionalne politike koja je prirodna stvar kada je reč o Srbiji", rekao je on.

Dodaje i da je  Srbija bila žrtva NATO agresije, a da je rusko-ukrajinski rat podstakao još više i birače, ali i osećaj potrebe da Srbija kroz verifikaciju politike u narednom periodu ima i unutrašnju i spoljnopolitičku jasnu poziciju.

"Mi ćemo na osnovu ovih rezultata imati kontinuitet dosadašnje politike, ali sa predznakom na vrednostima vojne neutralnosti, političke nezavisnosti, neodricanje od prijatelja i u prvom redom odbrana nacionalnih interesa odnosno Кosova i Metohije", rekao je Milivojević i istakao da  SAD, Nemačka ili Velika Britanija neće prestati da priznaju Кosovo kao nezavisnu državu, ali neće ni Srbija prestati da to osporava.

"Ko hoće mir, stabilnost, razvoj odnosa, i prosperitet, ima Srbiju za partnera jer su izbori potvrdili podršku takvoj politici koju je rukovodstvo vodilo", zaključio je on.