Milivojević: U Njujorku prilika da se iznesu stavovi Srbije, posebno u svetlu neuspešnog sastanka u Briselu

Zoran Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Susreti na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, biće prilika da Srbija prenese svoje stavove po pitanju Kosova, posebno u svetlu neuspešnog sastanka u Briselu, jer su neki stavovi i principi Srbije sada došli do izražaja, izjavio je bivši diplomata Zoran Milivojević.

"Treba podsetiti da svet nije samo Evropa, ili Evropska unija, taj uski okvir u kome se to dešava, već da ima globalnu dimenziju i da postoji puno činilaca na svetu čiju podršku imamo. Tako da je to prilika da prenesmo naše stavove, posebno u svetlu neuspešnog sastanka u Briselu", rekao je Milivojević za RTS.

Da će Kosovo biti jedna od tema u Njujorku potvrđeno je i iz EU, iz koje su naveli da je sada momenat da EU i SAD razgovaraju o mogućim pozitivnim i negativnim podsticajima za dve strane.

Kada je reč o ulozi SAD, Milivojević je ocenio da je uloga Vašingtona presudna, ali da se SAD jasno distanciraju od formalnog dijaloga.

Pojašnjava da uključenje SAD nije moguće je bi to podrazumevalo vraćanje u Savet bezbednosti, na Rezoluciju 1244 i uz uključivanje i drugih članica.

"Amerikanci to znaju i zato sa strane to prate, utiču koliko je moguće, od početka učestvuju sa stranke, već 10 godina, ali nikada direktno, upravo zbog toga jer ulaze u zamku da budu sami protiv koncepta koji je time definisan", rekao je Milivojević.