Milivojević: Za deeskalaciju neophodno vraćanje u prvobitno stanje, ZSO uslov svih uslova

Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da u deeskalaciju na severu Kosova vode samo kompletno povlačenje svih policijskih, specijalnih i drugih snaga, potpuno povlačenje nelegitimnih gradonačelnika i vraćanje u prvobitno stanje, navodeći da je Zajednica srpskih opština uslov svih uslova, prenosi RTS.

Milivojević navodi da mu se čini da se radi o taktičkom potezu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da otkloni opasnost od pritisaka sa Zapada.

Milivojević dodaje da je dobro čuti od nemačkog izaslanika Manuela Zaracina da govori o ZSO.

"U deeskalaciju vode samo kompletno povlačenje, svih policijskih, specijalnih i drugih snaga, potpuno povlačenje nelegitimnih gradonačelnika i vraćanje u prvobitno stanje. Ono što je meni bar bilo dobro čuti od Saracina je što pominje Zajednicu srpskih opština. To je uslov svih uslova“, rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, suštinska deeskalacija je moguća samo ako se imaju u vidu zahtevi srpskog naroda i potreba da Zajednica srpskih opština bude na dnevnom redu.

Za sledeću nedelju najavljen je sastanak glavnih pregovarača u Briselu, Miloslav Lajčak je pozvao Petra Petkovića i Besnika Bisljimija da razgovaraju o primeni sporazuma o normalizaciji.

"Deeskalacija je prvo pitanje, zato što je to direktna pretnja miru i stabilnosti na ovim prostorima i srpskom narodu za normalan život i opstanak. Prema tome, za deeskalaciju je neophodno vraćanje u prvobitno stanje“, naglasio je Milivojević.

Kad je reč o suštinskom dijalogu i o ovome što bi trebalo da bude na dnevnom redu, kaže, da su onda to obaveze iz prethodnog perioda, to je Briselski sporazum i ZSO.

"Pitanje okvirnog sporazuma je druga tema u ovom trenutku. Nije uslov za deeskalaciju. Za suštinsku deeskalaciju je uslov ono što Srbi traže, dakle, potpuno povlačenje svih snaga, odustajanje od pokušaja da se na silu nametne vlast na severu Kosova i Metohije, puštanje ovih Srba koji su potpuno nepravno i nelegitimno i nelegalno u zatvorima i Zajednica srpskih opština na dnevnom redu. To je uslov za deeskalaciju i uslov, ako hoćete, za suštinski nastavak dijaloga u budućnosti“, rekao je Milivojević.

Kako je naveo, Kurtiju se tolerišu akcije i mere koje preduzima.

"Evo koliko je gospodin Kurti na vlasti već dve godine, mi smo svedoci da se njemu tolerišu mere i akcije koje preduzima, koje nisu u skladu sa onim što bi bilo na liniji dijaloga i normalizacije, i to prosto navodi na zaključak da postoji neko razumevanje, za politiku i za mere gospodina Kurtija, i da postoji neka saglasnost vezana za konačni cilj, a to je potvrda priznanja kosovske državnosti“, rekao je Milivojević.

Povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je uputio zahtev za sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, Milivojević kaže da ukoliko do susreta dođe, treba razgovarati o deeskalaciji i zaštiti Srba na Kosovu.

"Razgovor sa Stoltenbergom treba da bude u funkciji deeskalacije i zaštite srpskog naroda. Zato što je NATO osnovna komponenta Kfora. Na terenu ne vidimo da Kfor funkcioniše u skladu sa mandatom. Prema tome, cilj je u dva domena. Jedno je da podsetimo na obaveze Kfora, gde je NATO noseći i da oni svoj mandat u potpunosti poštuju, jer oni su tamo zbog zaštite mira i bezbednosti i drugo da štite srpski narod koji je pod represijom," napomenuo je Milivojević.

Dodao je da ne treba zaboraviti ni zahtev Srbije za hitnom sednicom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u skladu sa Rezolucijom 1244.

"KiM, po rezoluciji 1244 koja je obavezujuća i činjenicom da tamo postoje Kfor i UNMIK, je dežurna tema Saveta bezbednosti UN. Redovna tema. Tamo postoji Kfor i UNMIK zbog zaštite mira i stabilnosti. Prema tome potpuno je prirodno da Savet bezbednosti o tome raspravlja i on o tome mora da raspravlja. Mi zbog toga imamo dva puta godišnje redovne sednice, ovo je vanredno jer imamo eskalaciju. Svi argumenti u prilog jedne hitne sednice zbog zaštite mira su na stolu i to niko ne spori“, rekao je Milivojević.