Milivojević: Kurti nema nameru da se zaustavi u pokušaju da osvoji sever

Zoran Milivojević.jpg
Izvor: Print Screen

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da kosovski premijer Aljbin Kurti nema nameru da se zaustavi u svojim nasilnim i bezumnim potezima u pokušaju osvajanja severa, piše Kurir.

Milivojević kaže da Kurti hoće da u kratkom roku, uz primenu sile, potvrdi kosovsku državnost.

“Sigurno je da Kurti sprovodi svoju političku strategiju osvajanja Kosova u celini, uključujući i nasilni put. On hoće da u kratkom roku, uz primenu sile, potvrdi kosovsku državnost. Počevši od proglašenja nepostojećih organizacija za terorističke, preko odluke nelegitimnih odbornika itd., sve je deo jednog istog mozaika koji treba da sprovede pun suverenitet Prištine. U tome pritom ima tihu podršku zapadnih centara moći, što se vidi i po tome da nema političke volje za, recimo, primenu sile Kfora, koji bi sprečio dalju represiju i pogrom srpskog naroda na severu", ističe Milivojević.

Dodaje da u suštini, i mere za koje su se opredelili protiv Prištine ne sprečavaju Kurtija da stvara ambijent straha, brzo i efikasno, i podseća Srbe na predaju i odlazak.

Profesor Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti, ocenjuje da Kurti terorističkim metodama želi da osvoji sever.

“Očito želi da izmisli povod za ulazak tzv. vojske Kosova na sever pod izgovorom borbe protiv terorizma, ali ne shvata da će mu to biti put bez povratka upravo za njegovu nelegalnu formaciju, koja je nastala od pripadnika terorističkog OVK, kog su tako označile SAD 1999. Upravo ovaj lažni i bezbednosno opasni pokušaj imenovanja severa terorističkim nije dobio podršku nijedne međunarodno relevantne institucije jer odlično poznaju situaciju na terenu i samog Kurtija, koji hoće da isprovocira oružani sukob u kom bi pokušao da Srbiju uvuče u rat s NATO i posle toga proglasi sever albanskim opštinama”,  ističe Bjegović.

Ukazuje pak da Kurti ne shvata da mu je rok upotrebe pri samom kraju, jer je izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu.