Milivojević: Zapad hoće da ubrza rešavanje kosovskog pitanja zbog mogućeg završetka rata u Ukrajini

Zoran Milivojević.jpg
Izvor: Print Screen

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević očekuje da Zapad ubrza pregovore Srbije i Kosova i pokuša da reši to pitanje pre nego što krene konačni rasplet rata u Ukrajini prenosi Politika.

"Oni hoće da reše kosovski problem i da ovaj region s Kosovom kao državom i članicom NATO uđu u tu sferu i da to bude završena priča. To kaže i američki ambasador Hil i druge diplomate, i to je njihov cilj. Hoće to da ubrzaju jer se može očekivati da će Rusija da ubrza ili da ove godine privede kraju rat u Ukrajini. Uz to, slede izbori u EU i SAD i tim administracijama je poslednja šansa da nešto konkretno urade”, kaže Milivojević.

Milivojević ističe da francusko-nemački plan ima dve stepenice – uvodnu, u kojoj bi se dogovorili načelni principi odnosa i uspostavljanja neka vrste normalizacije odnosa.

"Drugi deo bi bio konačni u kome bi hteli da izbegnu priznanje, ali da ipak ima neke normalizacije i da ima nekih odnosa između dva subjekta. S tim će pokušati da krenu kako bi se stvorila mogućnost da se kosovska državnost potvrdi kroz pristup u međunarodne organizacije. Dakle, i u Savet Evrope i Partnerstvo za mir, i da stvore uslove da i pet država koje nisu priznale tzv. Kosovo to urade, na osnovu načelnog sporazuma Beograda i Prištine i da se na temelju toga otvore pregovori Kosova sa Evropskom unijom", kaže Milivojević.

U nekim diplomatskim krugovima se može čuti da će se, kada se iscrpe svi razgovori i smanje pritisci, Beogradu i Prištini ponuditi sporazum koji će biti konačan. Ona strana koja bi odbacila dokument bila bi okarakterisana kao glavni krivac i snosila bi posledice.

Komentarišući tu mogućnost, Milivojević kaže da je to teoretski moguće, ali da bi Zapada tako nešto uradio, prvo bi morao da se odrekne Srbije i da ima spremne mehanizme za moguću destabilizaciju.

"To bi značilo da se obustavljaju svi procesi u regionu i da probleme ovde ostave nerešene, koji će onda pod uticajem Rusije i Kine biti rešavani. Mislim da oni neće tako da postupe i pokušaće preko ekonomije da nam lome kičmu do kraja. Tako gledam na novu američku strategiju s najavom da će ove godine uslediti pojačano ulaganje u energetski sektor, da se preko toga utiče i na politiku naše zemlje", ističe Milivojević.