Milo: Albanija nije Edi Rama, sa Kosovom delimo zajedničke interese

Paskal Milo
Izvor: Koha ditore

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije Paskal Milo poručio je političarima Albanije i Kosova da ti trebalo da izbace oštru retoriku u međusobnim prepirkama, jer kako dodaje, to može dovesti do dubokih neslaganja, prenosi Koha.

Milo je u emisiji "Interaktiv" na KTV rekao da Kosovo i Albanija dele mnoge zajedničke interese.

"Albanija nije Edi Rama. Rama je predstavnik Albanije, premijer njene vlade i ne verujem da čak i kada postoje neslaganja i različiti pristupi među nama, treba da koristimo 'grub jezik' koji nas jako boli. Moramo da budemo veoma oprezni, jer umesto da stavljamo obrve, možemo da otvorimo oči. Obe vlade pripadaju Albancima i čak i kada mislimo da jedna nije u redu, postoje mnoge druge stvari koje nas ujedinjuju. Zbog drugačijeg stava o stvarima poput 'Otvorenog Balkana', ne bi trebalo da poričemo druge velike interese koji nas ujedinjuju", rekao je Milo.

Milo je dodao da bi uoštra retorika mogla da bude štetnija od projekta "Otvoreni Balkan".

"Razumem zabrinutost kosovskih Albanaca, ali imam poruku u vrlo prijateljskom smislu da moramo da vodimo računa da retorikom ne pređemo neke granice među nama, što nam može naškoditi više od projekta poput 'Otvorenog Balkana', za koji se ne zna koja će mu biti sudbina. Veoma je opasno sejati seme dubokog razdora i još gore mržnje među nama", poručio je Milo.

Berlinski proces umesto "Otvorenog Balkana"

Milo favorizuje je Berlinski proces, pre nego inicijativu "Otvoreni Balkan", kao najbolje rešenje za region.

"Da mi je dozvoljeno da biram između Berlinskog procesa i  'Otvorenog Balkana', izabrao bih Berlinski proces, jer je sveobuhvatan za Zapadni Balkan, šest zemalja Zapadnog Balkana su uključene, a 'Otvoreni Balkan' za sada ima samo tri zemlje, koje su se obavezale da podstaknu ovaj proces, koji sam po sebi ima znak pitanja. Može biti korisno. Postoji osnova sa četiri slobode EU koje treba koristiti na Zapadnom Balkanu, ali sve dok polovina zemalja ima rezerve, inicijatori 'Otvorenog Balkana' moraju biti suzdržaniji u koracima koje preduzimaju", rekao je Milo.

On je odbio da komentariše ko je od dva premijera, Edija Rama i Aljbina Kurtija, više kriv za poljuljane odnose Albanije i Kosova.

Milo je dodao da samo "ujedinjenje albanskog faktora" može da promeni Srbiju i njena razmišljanja,

"Sa punim uverenjem kažem da Srbija sama neće da promeni odnos, ako mi Albanci u regionu nismo koordinirani i ne pojavljujemo se u međunarodnoj politici kao dve aktivne, kooperativne države koje si pomažu i zajedno su. Samo će albanski faktor uz našu interakciju ubediti Srbiju da prihvati stvorenu i nepovratnu stvarnost", dodao je Milo.

 

Miodrag iz Peći
17. Septembar 2021.
Kosovski Albanci su najnezahvalniji narod na svetu. 60 godina procvata i prosoeriteta sa obrazovanjem od obdaništa do univerziteta, sa kulturnim institucijama od seoske biblioteke do one univerzitetske namenje Kuvajtu, od KUD do Akademije Nauka i Umetnosti to nazivaju Aparhejdom. I izgradnja fabrika po "Ključu" odnosno da KiM ima industriju da može da bude sasvim samostalno.
Ogulili su Titov režim, ogulili Sovjete pa Kineze, sada će Amere dovesti do prosjačkog štapa. Nezahvalni su i prema svojoj Matici Albaji za sva ona odricanja najsiromašnije zemlje u Evropi da finasiraju projekat terorističke UQK Republike Kosovo u naoružanju, logistici, kupovini sroskih imanja, kuća i stanova.
Sada Kosovski Albanci misle da su oni Matica a ne Albanija. Jedan propali muzičar koji nije stvorio ni jedan hit, koga su pozivali na RTPriština samo zbog njegove prelepe sestre umislio da je pilitički lider veći od Rame, a u politici je dogurao samo do potparola osnivača UQK Adema Demaćija. Tri puta je njegova vlada padala "I opet će ako bude sreće". Zaslepljen kompleksom više vrednosti čak je i Merkelki čitao lekcije o "Reciprocitetu"... Pa ga ona izbrisala sa svojih zvaničnih fotografija i time mu dala do znanja da za nju ne posroji. Džabe je kosovska "Ikebana" išla kod nemačkog "Fikusa" takav politički gaf nikada se ne može ispraviti. A Nemačka je toliko dala kosovskim Albancima...