Zaev: Nemamo isto mišljenje o "Otvorenom Balkanu" kao Kurti, ali nas to ne sprečava u saradnji

Zaev i Kurti na konferenciji za novinare
Izvor: GazzetaExpress

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je danas, nakon zajedničke sednice kosovske i Vlade Severne Makedonije u Skoplju, da ne deli isto mišljenje sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o inicijativi "Otvoreni Balkan", ali da to ne ometa njihovu međusobnu saradnju, prenosi Gazeta ekspres.

"Što se tiče ’Otvorenog Balkana’, imamo različita mišljenja, ali to nas ne ometa u bilateralnoj saradnji dve zemlje. Mogu da kažem da je Kosovo nezavisno i da ima svoje stavove", rekao je Zaev novinarima.

Zaev je dodao i da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao i pravo građana Kosova na viznu liberalizaciju i naveo da je Kosovo jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Severne Makedonije.

On je posle prve zajedničke sednice vlada Kosova i Severne Makedonije u Skoplju izrazio zadovoiljstvo onim što je rečeno na sednici, kao i zbog potpisivanja 11 sporazuma i memoranduma.

"Iako je sednica održana u uslovima pandemije, to je jasan izraz dobre volje i dobrosusedstva. Na ovoj zajedničkoj sednici u prvi plan smo stavili sporazume i memorandume kako bismo olakšali ekonomski razvoj dve zemlje. Za Severnu Makedoniju Kosovo je jedan od najvažnijih partnera", rekao je Zaev.

Naveo je da je prošle godine razmena Kosova i Severne Makedonije iznosila 357 miliona dolara, a da ove godine očekuje da premaši 400 miliona evra.