Milovan Jovanović: Merkel će pokušati da reši pitanje Kosova

Milovan Jovanović
Izvor: Republika.rs

Ne treba gajiti prevelika očekivanja da će se talas političkih promena na Balkanu koji je započeo 2020. u Crnoj Gori u 2021. preseliti u druge zemlje Balkana, kaže za Skener.info Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar, prenosi RTV BN.

On dodaje da će na vanrednim izborima na Kosovu pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ubedljivo pobediti, a Kurti gotovo izvesno postati premijer.

“Od njega i njegove vlade, međutim, ništa konstruktivno i pozitivno ne treba očekivati”, ističe Jovanović.

Na konstataciju da bi na izborima u Albaniji, koji će biti održani u aprilu, Edi Rama mogao doživeti sudbinu Mila Đukanovića, Jovanović kaže da će se to teško dogoditi.

“Kako danas stvari stoje, Edi Rama će bez velikih problema pobediti na izborima. Pravo čudo bi trebalo da se desi pa da Rama izgubi na izborima.Treba reći i da on u Albaniji nema ozbiljnu alternativu, lider opozicije Ljujzim Baša nije dorastao zadatku", objašnjava Jovanović.

Što se tiče pregovora između Srbije i Kosova, Jovanović kaže da taj proces dosta zavisi od Nemačke.

“Angela Merkel ove godine završava političku karijeru kao nemačka kancelarka i kao predsednica CDU. Nemačku u septembru očekuju redovni izbori i vrlo je verovatno da će Merkel uz podršku Vašingtona učiniti sve da se do tada pregovarački proces između Beograda i Prištine okonča”, rekao je Jovanović.

 

Miodrag iz Peći
09. Januar 2021.
Zar ne vidite da nikome nije stalo da se najzad reši Kosmetski Gordijev čvor. Aktere mogućeg rešenja i nesuđene dobitnike Nobelove nagrade za mir Trampa i Tačija je zadesio neslavan kraj i jedino je Vučić ostao u sedlu. Albance je dekuražirao da dok je on predsdnik Srbije od kososovske nezavisnosti nema ništa. Čekće njegovu smenu a do tada će Merkelka otići u penziju. Bajden će se još dugo nositi sa Vašingtonskim "Petim oktobrom" jedino ostaje Makron i EU a oni su nespremni za bilo koja "Konačna rešenja"...
Simke
09. Januar 2021.
Pitanje Kosova i Metohije moze sevresiti samo i samo kada to Srbija budebhtela.Sve ostalo su privremena i neodrziva resenja !!!