Milović: Stoltenbergova izjava uliva nadu za mirno rešenje krize, nećemo napustiti radna mesta

Dragiša Milović
Izvor: Kosovo Online

Bivši gradonačelnik Zvečana, zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Dragiša Milović poručio je za Kosovo onlajn da izjava generalnog Sekretara NATO Jensa Stoltenberga, da je za raspoređivanje KBS na sever potrebna dozvola, a za akcije Kosovske policije konsultacije sa Kforom, uliva kakvu-takvu nadu za mirno rešenje krize na severu, koja traje već nekoliko meseci i koja je, kako navodi, izazvana jednostranim potezima Prištine.

Milović je pozdravio odluku Stoltenberga da je dijalog jedini način da se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine reše.

"Očekujemo, i to je prilika sada, da se 14. septembra u Briselu, kroz dijalog nađu rešenja za sve ono što do sada nije dogovoreno", rekao je on.

Na pitanje da li je deeskalacija moguća, s obzirom da vlasti u Prištini svakog dana vuku nove poteze koji vode eskalciji, od uzurpacije imovine države Srbije, pokušaja izbacivanja iz službenih prostorija u zgradi u Bošnjačkoj mahali, gde se nalaze Kancelarija za KiM, Pokrajinskog PIO fonda, Centra za socijalni rad Vučitrn i Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, Milović je rekao da smo "svedoci svakoga dana da nema deeskalacije".

"Nažalost, pritisci na Srbe se nastavljaju, sada vidimo da pokušavaju da se zauzmu institucije u kojima Srbi rade godinama, odnosno decenijama, da se ostave bez posla, da im se i ovako težak život još više zagorča, kako bismo napustili naše vekovne prostore. Nećemo napuštati naše prostore i naša radna mesta, nastavićemo da radimo jer smo ovde rođeni, mi smo svoj na svome i tako će i ostati", poručio je Milović.

On se osvrnuo i na to što su radnici u institucijama, čije se iseljenje po odluci gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića zahteva, prethodnu noć proveli u zgradi u Bošnjačkoj mahali. 

"Sada pokušavaju da nam oduzmu i pravo na rad. Kao što pokušavaju da nam oduzmu pravo na lečenje, na slobodu kretanja, dakle, osnovna ljudska prava se krše, to je već poznato i predstavnicima međunarodne zajednice. I mi zaista očekujemo da se mnogo jasnije i značajnije čuje reč predstavnika međunarodne zajednice koji su ovde na Kosovu i Metohiji po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, da obezbede siguran život za sve na KiM", ističe Milović.