Milović: Tortura dostiže vrhunac - Srbi se hapse i u danima žalosti, bolnici preti humanitarna katastrofa

Dragiša Milović
Izvor: Kosovo Online

Zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica i bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je večeras da tortura nad Srbima na Kosovu dostiže vrhunac sa Aljbinom Kurtijem na vlasti, što se oseća u svakom trenutku i da su Srbi zabrinuti sa svoju i budućnost svoje dece.

"Svi smo pod utiskom i večerašnjeg svedočenja, ali i svih ovih dana i događaja u Banjskoj. Među građanima Zvečana, Leposavića, celog severa oseća se tuga, žalost, zabrinutost, pre svega za budućnost naše dece, za našu perspektivu na ovim našim, vekovnim prostorima“, rekao je Milović u emisiji Hit tvit na TV Pink.

Kako je rekao, tortura koja traje od 1999. godine dostiže vrhunac dolaskom Aljbina Kurtija na vlast, što se, kažese oseća u svakom trenutku.

"I dok mi sada pričamo, vrši se pretres u stanu Lazara Janićijevića. I u danima žalosti se haprse Srbi“, ukazao je Milović.

Podsetio je da je pre dva dana specijalna jedicina sa blindiranim vozilima i oko 15 policajaca upala u krug KBC Kosovska Mitrovica, razbijala prostorije, od vešernice i kotlarnice.

"Na pitanja policajac prvo nije želeo da odgovara na sprskom, tražio n alabanskom ili enegleskom... Onda je došao komandir, a na pitanje šta traže, odgovorio da imaju nalog za pretres od suda. Trajalo je više od sat vremena, dok su zaposleni dolazili na posao, a učenici Srednje medicinske u bolnicu, pred očima pacijenata na internom odeljenju... To je sve ostavilo traga na psihu pacijaneta i mnogi od njih su zatražili posle toga i pomoć psihijatra“, ispričao je Milović.

Pitao je, kaže, i kako će hirurzi ući u operacionu salu da spasavaju živote, dok su u dvorištu blindirana vozila i duge cevi.

Zato se, dodaje, iskreno nada da će oni koji su zaduženi za bezbednost, red i mir – Euleks, Kfor, Unmik, počnu da ispunjavaju mandat koji imaju po Rezoluciji SB UN 12 44.

Milović je dodao i da nisu dobili konkretan odgovor šta je policija tražila u bolnici, već samo izveštaj, na albanskom jeziku -  da nisu našli ništa.

Na pitanje ima li KBC sve što je potrebno, Milović je ponovio ono na šta ukazuje već dugo – da je, s obzirom da su Jarinje i Brnjak zatvoreni, dostavljanje lekova, infuzionog rastvora, sanitetskog materijama, mesecima zapostavljeno.

"Trošimo poslednje rezreve lekova, infuzionog rastvora, sanitetskog materijala. Upozoravali smo nadležne, Kfor. Predstavnici Unicefa su dolazili jer deca nisu primila DTP vakcinu... Preti nam humanitarna katastrofa. Ali, ovde vladaju dvosktruki standardi, i pokušavamo da ono što imamo trošimo racionalno, kako bi pacijenti mogli da se leče i dalje“, rekao je Milović.

Na pitanje šta mu na to kažu iz međunarodne zajednice, odgovara:

"Saslušaju i zapišu".

Dodaje da ih upućuju na Prištinu, gde zahtevi KBC-a stoje od 2021. godine.

"Nekako je to funkcionisalo do dolaska Kurtija na vlast, koji je apsolutno sve stopirao. Ne znam kako ćemo izaći iz krize“, rekao je Milović i dodao da su ga zvali i iz američke ambasade u Prištini, kojima je takođe objasnio o kakvim se problemima radi, sve na štetu pacijenata.

Dodao je se u KBC Kosovska Mitrovica leče i Srbi i Albanci.

"Zapošljavamo 1.600 ljudi, naši su pacijenti od Štrpca do Leposavića i zato nam je pomoć neophodna“, apelovao je Milović.

Uveren je da se sve to dešava kako bi Srbi„digli ruke“ i odselili se sa Kosova, što je, kaže, očigledno Kurtijeva politika.

"Lično, ne samo ja, svi Srbi osećaju sve što se dešava. Ti ostavlja posledice, i kod pacijenata, koji sve više traže podršku i pomoć psihijatara. Verujem da će se ovo ludilo zaustaviti, da će oni koji su po Rezoluciji 1244 najodgovorniji da održe red i mir na Kosovu,  to i učiniti“, rekao je Milović.