Milović: Vučić govorom u UN pokazao kako se bori za slobodu i pravdu

Dragiša Milović
Izvor: Kosovo Online

Bivši gradonačelnik Zvečana i zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Dragiša Milović kaže za Kosovo onlajn da su govor predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama sa posebnom pažnjom pratili Srbi na Kosovu, da je taj govor bio istorijski i da je predsednik pokazao kako se treba boriti za slobodu, pravdu i poštovanje osnovnih ljudskih prava.

"Govor Aleksandra Vučića u UN, mi Srbi sa Kosova smo sa posebnom pažnjom pratili i mogu reći da je to bio jedan otvoren i hrabar govor i mogu reći istorijski jer je predsednik potencirao nekoliko stvari koje su bitne za nas a to je da su UN bez obzira na različitost stavova zemalja članica još uvek jedina, kako kaže predsednik, platforma gde se može okupiti i razgovarati", rekao je Milović.

On dodaje da je ono što je predsednik potencirao, upravo Povelja UN jer mir i bezbednost u svetu počivaju na tome.

"Potencirao je i kršenja osnovne Povelje UN a to je takođe mir, bezbednost i nepovredivost teritorijalnog integriteta zemalja članica. Nas koji živimo na Kosovu je posebno interesovalo stanje koje je predsednik izneo a to je etničko čišćenje koje se sprovodi na Kosovu od dolaska Aljbina Kurtija. Već dve godine nasilje nad Srbima se nastavlja, predsednik je rekao da je za 50 procenata povećan broj napada na Srbe, da se hapse, da im se preti, da se jednostavno napadaju crkve i škole, da se bolnicama uskraćuju lekovi, jednom rečju, stanje koje je predsednik izneo za nas Srbe je nepodnošljivo", dodaje Milović.

Ističe da ono što takođe treba potencirati je da se krši Rezolucija 1244 SB UN, da je naša zemlja bombardovana 1999. godine pod izgovorom navodne humanitarne katastrofe i da nažalost o njoj sada na Zapadu niko i ne govori.

"Ono što je najvažnije u čitavoj situaciji, jedna mala zemlja koja se zove Srbija, pokazala je svetu kako se može i treba boriti za slobodu, za pravdu i poštovanje osnovnih principa UN. Mi ostajemo na Kosovu, zajedno sa svojom državom, da se izborimo za svoja osnovna ljudska prava, a predsednik je rekao da je taj put dijalog, mirnim rešenjem i kompromisom", zaključuje Milović.