Mindžozi: Uklonili smo mnoge granice između Kosova i Albanije, moramo i ekonomske

Ćemajl Mindžozi
Izvor: Ekonomia Online

Ambasador Albanije na Kosovu Ćemalj Mindžozi rekao je da su između Kosova i Albanije uklonjene mnoge granice, ali da je potrebno ukloniti i ekonomske barijere kako bi prevazišli teškoće u razvoju, prenosi Koha.

Mindžozi je najavio da će uskoro biti održan sastanak albanske i kosovske vlade na kojem će biti reči o ekonomskim odnosima i kako smanijiti barijere koje ih dele. Najavio je potpisivanje tri sporazuma.

"Albanski državljani sa radnom dozvolom na Kosovu mogu da ostanu pet godina, a posle pet godina mogu da ostanu da rade zauvek. Isto je i u Albaniji. Danas građani Kosova ne moraju da apliciraju za boravišnu dozvolu, ali će ona biti na period od pet godina. Radne dozvole su vezane za ovaj proces. Dakle, opuštanje tržišta rada. To će probuditi nove inicijative građana na obe strane, da se granica minimizira“, rekao je on.

Mindžozi je istakao da je bilans od 310 miliona evra prometa na godišnjem nivou mali u poređenju sa mogućnostima za razvoj.

„Moramo da poznajemo proizvodne subjekte u Albaniji i na Kosovu da bismo imali veću saradnju, korporacije i ostalo. Uklanjanje barijera kretanju stvorilo bi efikasnije mogućnosti za korišćenje šire teritorije“, rekao je Mindžozi.

On je naglasio da “moramo da vidimo Albaniju i Kosovo kao celinu zajedničkog prostora, jer granica ne sme da nas spreči da se razvijamo da idemo napred”.

“Realnu granicu treba maksimalno smanjiti ako budemo proaktivni u zajedničkim projektima i zajedničkim interesima. Uklonili smo mnoge granice između nas. Mi smo narod, imamo kulturu, mentalitet, muziku. Napravili smo uniju, ali moramo da napravimo i drugu, ekonomsku, naših zajedničkih vrednosti bez granica u smislu razvoja i prevazilaženja poteškoća“, rekao je on.

Mindžozi je odbio da komentariše Otvoreni Balkan, rekavši da, uprkos razlikama, u odnosima između Kosova i Albanije nema prepreka.