Ministarka Hadžiu podržala učesnike protestnog marša za prava žena

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska ministarska pravde Aljbuljena Hadžiu podržala je danas učesnike protestnog marša u Prištini koji je organizovan zbog nasilja nad ženama i nedavnog ubistva  18-godišnje devojke iz Uroševca, prenosi Gazeta ekspres.

Iz Ministarstva pravde poručuju da je Hadžiu bila fizički prisutna na protestu koji je započeo ispred sedišta ovog ministarstva i da je svrha njenog učešća bila da se podrže zahtevi demonstranata.

“Ubistvo Marigone otkriva našu institucionalnu neodgovornost prema počiniocima krivičnih dela. Ovo ubistvo je alarm za društvo, ali i za svaku instituciju, pa će biti preduzete ozbiljne i hitne radnje. Institucije bezbednosti i pravosuđa zanemarile su ovakve slučajeve nasilja, što je stimulisalo da se takvo ponašanje u našoj zemlji ne zaustavi", navode iz Ministarstva pravde.

Oni ističu da su neki od prioriteta ovog ministarstva upravo sprečavanje i rešavanje nasilja u porodici, nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja, kao i seksualnog uznemiravanja.

“Bićemo posvećeni sprečavanju slučajeva bilo koje vrste nasilja. Samo uz pravedno pravosuđe u kojem moćnici nisu oslobođeni, već su žrtve zaštićene, postići ćemo sigurno i ravnopravno društvo", zaključuje se u saopštenju.