Ministarka spoljnih poslova Bugarske: Dijalog neće biti moguć pre izbora u Srbiji

Ekarina Zaharijeva
Izvor: GazzetaExpress

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je da će pre izbora u SAD biti neke vrsta pritiska da se postigne napredak u dijalogu između Prištine i Beograda, uz ocenu da i pored toga dijalog neće biti moguć pre okončanja izbora u Srbiji, prenosi Gazeta Ekspres.

Zaharijeva je u diskusiji koju je organizovao Evropski savet za spoljne odnose govorila o dijalogu između Kosova i Srbije, ideji korekcije granica, mogućem konačnom ishodu dijaloga i principima o na osnovu kojih se vode pregovori između Prištine i Beograda.

"Slažem se da će pre predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama biti pritiska da se napravi bilo kakav napredak u vezi s dijalogom, ali pre izbora u Srbiji ništa se ne može dogoditi. Dakle, uzmimo to u obzir", istakla je Zaharijeva.

Prema njenim rečima, ne može očekivati nikakav napredak u dijalogu pre izbora u Srbiji, jer je, kako je navela, veoma teško doneti nepopularne odluke uoči izbora.

"Uverena sam da pre izbora u Srbiji ne možemo očekivati pravi napredak napred i iskreno to nije iznenađenje, jer deluje vrlo logično. Pre izbora vrlo je teško sprovesti nepopularne odluke", naglasila je Zaharijeva.

Zaharijeva je takođe govorila o ideji o kojoj se često diskutuje, korekciji granica ili razmeni teritorija između Kosova i Srbije, putem koje se može postići konačni dogovor.

Izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja o toj ideji, ocenila je kao njegov lični stav i dodala da ne postoji odluka Saveta o tom pitanju.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske je istakla i da u Evropskoj uniji, ali i na Zapadnom Balkanu, postoji dosta neizvesnosti i podeljenosti u vezi s dijalogom i načinom napretka.

"Borelj je dao tu izjavu, međutim, nije tajna da zemlje EU, ali ne samo u EU, već i u susednim zemljama Zapadnog Balkana, imaju mnogo neizvesnosti i podeljenosti po tom pitanju. Neke od zemalja Zapadnog Balkana su zabrinute da bi epilog ovog dijaloga mogao da bude razmena teritorija. Ali, ono što je Borelj rekao je po mom mišljenu njegov lični stav. Takva izjava nije na osnovu odluke Saveta. Sada je prerano da neko daje hipotetičke poglede na ovo pitanje", poručila je Zaharijeva.

Naglasila je da trenutno na pregovaračkom stolu nema ničeg konkretnog i da ne postoje uslovi za sprovođenje takve ideje, čak i ako bi ona postojala.

"Ne postoji ništa konkretno na stolu i ne postoje uslovi za takvu ideju. Da li će uključivati i priznavanje Kosova od strane Srbije, da li će to uključivati i razmenu ljudi, šta će se desiti sa Srbima koji ostaju na Kosovu i obrnuto, sa Albancima koji ostaju u Srbiji", ocenila je Zaharijeva.

Govoreći o toj temi, navela je da postoji mnogo nejasnih stvari i da trenutno nije na dnevnom redu, s obzirom na to da nema uslova za nastavak dijaloga.

"Ima mnogo pitanja o ovoj temi i moje je mišljenje da takvo pitanje nije na dnevnom redu, uzimajući u obzir činjenicu da ne postoje politički uslovi za nastavak dijaloga", dodala je Zaharijeva.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske je takođe govorila o podelama unutar Evropske unije i drugih zemalja, kao i regiona Zapadnog Balkana, i da pitanje korekcije granica nema podršku, jer su uslovi za dijalog nejasni, uz ocenu da bi bilo potpuno drugačiji pristup da se zna da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije krajnji cilj.

"Preduzeti u prvi koraci za uklanjanje trgovinskih barijera, ali verujem da trenutno u Evropskoj uniji i na Zapadnom Balkanu i u drugim zemljama ne postoji potpuna saglasnost ili podrška po tom pitanju s obzirom na to da se uslovi za dijalog i dalje nejasni. Bilo bi potpuno drugačije kada bi to uključivalo i priznanje Kosova", zaključila je Zaharijeva.