Ministarstvo ekonomije: Kosovo neće biti deo programa "Digitalna Evropa", vrednog 7,5 milijardi evra

Potpisivanje sporazuma o programu Digitalna Evropa
Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikcaija Srbije

Vlada Kosova je potvrdila da je na zahtev institucija Evropske unije odloženo potpisivanje sporazuma o učešću Kosova u programu EU "Digitalna Evropa", vrednog 7,5 milijardi evra, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije za Dukađini.

"Prema obaveštenju dobijenom od Generalnog direktorata za mreže, sadržaj i komunikacionu tehnologiju, datum potpisivanja sporazuma između Kosovo i Evropske komisije je odložen", saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Ministarstvo nije saopštilo detalje o razlozima odlaganja potpisivanja, ali odluka je došla ubrzo nakon što je EU najavila sankcije protiv Kosova, jer ne preduzima mere za smanjenje tenzija na severu, podseća Dukađini.

Za razliku od Kosova, Srbija, Albanija, Crna Gora i Severn Makedonija i Srbija postale su deo programa.

Stručnjak za IT iz Albanije Tomi Kalandži smatra da se u ovoj situaciji ne radi samo o sankcijama Kosovu.

"Nije samo zbog sankcija, već i zato što je EU izabrala samo četiri zemlje koje su kandidati za članstvo u EU, a to su Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Srbija. To je oko 7,5 milijardi evra, za period do 2027. godine", rekao je Kalandži.

I Driljon Jaha, stručnjak za digitalne tehnologije, ocenio je da bi Kosovo mnogo izgubilo i ostalo iza zemalja regiona ukoliko ne bude uključeno u ovaj program, jer je namenski i važno je biti njegov deo sa aspekta napretka digitalizacije i digitalne transformacije.