Žiofre čestitao Srbiji na učešću u programu Digitalna Evropa

Emanuele Žiofre
Izvor: Kurir

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre čestitao je Srbiji koja se danas pridružila programu Digitalna Evropa, što će doprineti daljem razvoju sektora informaciono-komunikacionih tehnologija.

Žiofre je na Tviteru naveo da je Srbija ostvarila veliki napredak u sferi digitalizacije zahvaljujući premijerki Ani Brnabić i ministru Mihailu Jovanoviću.

"Čestitamo Srbiji što se danas pridružila programu Digitalne Evrope! Srbija je poslednjih godina ostvarila značajan napredak u digitalizaciji i zahvaljujući naporima premijrke Ane Brnabić i ministra Mihajla Jovanovića. Zajedno ćemo postići još više", napisao je Žiofre.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović potpisao je danas u Briselu Sporazum između Evropske unije i Srbije o učešću u programu Evropske unije, Digitalna Evropa za period 2021-2027.

Cilj programa je jačanje međunarodne saradnje i podrška ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Ukupna vrednost sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra, od čega je najviše opredeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijardi evra i veštačku inteligenciju 2,1 milijardi evra.