Ministarstvo kulture: Priština nema nameru da rasvetli ijedan napad na srpske crkve

Ministarstvo kulture Srbije
Izvor: Vlada Srbije

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da najnovija kampanja Prištine i kosovskog ministra kulture Hajrula Čekua jasno potvrđuje da institucije na Kosovu nemaju nameru da rasvetle nijedan napad na srpske crkve, manastire, groblja i spomenike kulture, podsećajući i da je samo od početka ove godine bilo 30 napada na srpsko stanovništvo, njihovu imovinu i srpsku kulturnu i versku baštinu.

Ministarstvo je to saopštilo povodom poslednjih medijskih istupa Čekua o "prvim brojkama koje pokazuju koliko je spomenika i umetničkih dela oštećeno, koliko knjiga je oštećeno i koliko artefakata koji su deo zbirke Muzeja Kosova i dalje ostaju u Srbiji", kao i da je „napravljen obračun štete da se traži novčana nadoknada za ono što je Srbija učinila".

Kako se navodi u saopštenju, umesto da rasvetle te incidente, kosovske institucije ne čine ništa da zaustave „brutalno nasilje nad srpskom kulturnom i verskom baštinom, već upornim pokušajima obmane, falsifikovanja istorije i kreiranja neistina za cilj imaju jedino da nasleđe koje je stvorio, i do današnjih dana sačuvao srpski narod, prisvoje i prikažu kao ’kosovsko’“.

Podsetili su da je samo tokom pogroma uništeno 35 crkava i manastira, od kojih je 19 spomenika kulture prve kategorije, kao i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane.

"Uništeno je i ukradeno oko 10 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu, a zapaljena su i oskrnavljena brojna srpska groblja. Zbog kontinuirane ugroženosti podsećamo da su srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške 2006 godine upisani na Listu svetske baštine u opasnosti“, navodi se dalje u saopštenju.

Ističe se i prošlonedeljni događaj kada je preko starog pravoslavnog groblja koje se nalazi iza crkve Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici i koje je staro nekoliko stotina godina, probijen makadamski put, a građevinske mašine prešle su preko groblja, nadgrobnih spomenika i ostalih posmrtnih ostataka.

Iz Ministarstva su poručli da decenije skrnavljenja, rušenja i paljenja sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, pokazuje zapanjujuće razmere odsustva bilo kakve namere Prištine da stvori uslove u kojima bi kulturna baština bila bezbedna i sigurna.

Smatraju da, pored odsustva reakcije kosovskih institucija koje se nisu pobrinule da počinioci ijednog od niza vandalskih činova budu sankcionisani, idu već sada i korak dalje u kampanji preotimanja onog kulturnog nasleđa koje je preživelo brutalno uništavanje.

„U takvoj atmosferi, jasno je koliko su licemerne pretenzije Prištine da takozvanom brigom o kulturnom nasleđu pokuša da prisvoji srpsko kulturno i versko nasleđe i da falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova. Ovakva kampanja koja ne predstavlja nikakav izolovani incident, već je deo trenda ugrožavanja srpskog verskog i kulturnog nasleđa, još jednom potvrđuje neophodnost budnosti i snažnije brige u zaštiti kulturne baštine“, poručili su u saopštenju.

Podsetili su da je za razliku od Kosova, Srbija članica Uneska i potpisnica kulturnih konvencija koje poštuje i posvećeno sprovodi, i da će nastaviti da brine o svom nasleđu, kao i do sada.