Mit o multietničnosti Kosova razbijen kamenjem i pesnicama

Nikola i Dragica
Izvor: Kosovo Online

Za protekle dve godine registrovano je gotovo 190 etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu i na njihovu imovinu, u kojima je povređeno 39 ljudi, piše Politika.

Srbi na Kosovu žive u strahu da ih fizički ne napadne "mirni" komšija Albanac i sa zebnjom ispraćaju svoje dete u školu u nadi da će se kući vratiti bez ijedne modrice ili da neće biti pretučeno, što dokazuje i najnoviji napad na dečaka u selu Gojbulja kod Vučitrna. Skoro svakog dana u različitim delovima Kosova biva napadnut čovek ne zato što je nešto uradio već zato što je Srbin.

Državni vrh Srbije i Srpska lista nebrojeno su puta apelovali na međunarodnu zajednicu, u čijoj je Kosovo nadležnosti, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, ali vinovnici, čak i ako kojim slučajem budu uhvaćeni, vrlo brzo bivaju bez sankcija pušteni na slobodu.

Zvuči neverovatno da se u 21. veku etnički motivisani napadi nad Srbima na Kosovu doživljavaju kao normalna pojava od prištinskih institucija, ali i međunarodne zajednice.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić osudio je prebijanje trinaestogodišnjeg srpskog dečaka Nikole Perića, koji je napadnut pre dve noći u Gojbulji. Jevtić je na Tviteru, uz tekst ispovesti ovog deteta, upitao predstavnike međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije na Kosovu, Kfora, ambasade SAD, ali i specijalnog predstavnika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, šta je još potrebno da se dogodi Srbima da bi oni reagovali.

"Šta još treba da se dogodi da bi se desila konkretna reakcija u smislu zaštite Srba na Kosovu", upitao je Jevtić.

Taj divljački napad na Nikolu dogodio se svega dva dana pošto je grupa ekstremnih Albanaca razvalila vrata na stanu Dragice Gašić i, bacajući kamenje i preteći klanjem, od nje tražila da napusti svoj dom i svoju Đakovicu, gde je jedina srpska povratnica.

Iako je reč o ženi koja ima 60 godina i nikome ništa nažao nije uradila, ona je za Albance kriva zato što je Srpkinja. U mestu koje ima oko 50.000 ljudi smeta im jedna Srpkinja? Čak je reagovala i Viola fon Kramon, koja je izustila da je to neprihvatljivo.

Postoji li danas u Evropi i svetu neko ko može za propali projekat nezavisnog Kosova da kaže da se temelji na "multietičnosti" ili je to mantra albanskih lobista potpomognuta ogromnom svotom dolara, jer teško da neko ne može da osudi napad na jedno dete. Ali, deluje da kada su dolari u pitanju, i jedan Danijel Server, Bodo Veber i drugi ostaju bez teksta.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun navodi da etnički motivisan napad na trinaestogodišnjeg dečaka kod Vučitrna predstavlja najopasniji vid nasilja.

"Kada napadate decu, onda je to poruka i njihovim roditeljima da nisu dobrodošli, da treba da spasavaju svoje porodice tako što bi otišli odatle, gde je bilo napada. To je jedna sistematska kontinuirana kampanja nasilja koja se sprovodi na KiM nad srpskim narodom", kaže Drecun i dodaje da položaj Srba na KiM karakteriše fizička, institucionalna, pravno-imovinska, pravna i zdravstvena nebezbednost.

Za protekle dve godine registrovano je gotovo 190 etnički motivisanih napada na srpski narod na Kosovu i na njihovu imovinu, od čega je povređeno 39 Srba. Na meti Albanaca su i objekti Srpske pravoslavne crkve.

"To nam pokazuje da odnos privremenih prištinskih institucija prema srpskom narodu nije uopšte pozitivan. Ponašanje tih institucija otvara prostor za izazivanje međuetničkih incidenata i etnički motivisanog nasilja i ohrabruje ekstremne Albance da napadaju srpski narod jer znaju da će ostati nekažnjeni, a obeshrabruju Srbe da ostanu na KiM, da nastave da žive tamo i obeshrabruje povratak onih koji su proterani", ocenjuje Drecun.

Komentarišući slučaj Dragice Gašić, koja se nakon 22 godine vratila u Đakovicu i koja je svakodnevno izložena provokacijama i napadima, navodi da privremene prištinske institucije ne pokazuju interesovanje da je zaštite i omoguće uslove da opstane.

"Imate Albance koji su potpuno nespremni da prihvate suživot s nekim ko je druge nacionalnosti, da prihvate suživot sa Srbima, makar s jednom Srpkinjom koja se nalazi tamo. Oni žele potpuno da unište bilo kakav trag srpskog postojanja na KiM tako što hoće da jedinu osobu koja je Srpkinja proteraju iz Đakovice", rekao je Drecun za RTS.

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da će o napadu na Nikolu Perića obavestiti sve međunarodne činioce, od kojih će zahtevati da se bezbednosna situacija u Gojbulji, kao etnički mešovitoj sredini, shvati na najozbiljniji mogući način i da se podigne na još viši nivo.

"Šta još treba da se desi da međunarodna zajednica najozbiljnije shvati kakvom su riziku, torturi, maltretiranju i šikaniranju svakodnevno izloženi Srbi na prostoru KiM? Da li još neko dete treba da bude meta obesti Albanaca da bi međunarodne misije reagovale, ili će nastaviti da se prave da se ništa ne dešava, što je manir Prištine, za koju srpske žrtve ne postoje", navodi Petković.

Do napada je došlo u danu kada na KiM boravi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je očuvanje bezbednosti i mira zacrtao kao glavni prioritet misije Kfora. Da li su kosovski Albanci podstaknuti zamrznutim konfliktom za koji se zalaže Albin Kurti i dolaskom prvog čoveka NATO mislili da su dobili zeleno svetlo da mogu da rade šta hoće, videće se na osnovu reakcije međunarodne zajednice.

Postoji više razloga zašto dolazi do napade na Srbe, ali je gotovo izvesno jedan od glavnih taj što je nastavak dijaloga Beograda i Prištine, opstrukcijom Albina Kurtija, doveden u ćorsokak. To daje povoda i rezultira napadima na Srbe, ali i imovinu SPC.

Upravo zbog užarene situacije na Kosovu, ali i zbog prikupljanja političkih poena pred redovne lokalne izbore u oktobru, nijedna albanska politička partija nije ni pokušala da osudi etnički motivisane napade.