Mitić: Kurti nastupa maksimalistički, ali mu je pregovaračka pozicija apsolutno nerealna

Aleksandar Mitic
Izvor: Facebook

Predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić izjavio je da je veoma jasna stvar da lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji je osvojio najviše glasova na izborima, zauzima još ekstremnije stavove od Ramuša Haradinaja i da je sasvim sigurno da je to platforma na kojoj je pobedio i dobio glasove Albanaca na Kosovu.

Mitić je u izjavi za Kosovo Onlajn naveo da je pregovaračka pozicija Kurtija dosta radikalna, i dodao da on sebi stvara početnu maksimalističku poziciju, što uopšte nije posebno čudno za njega.

,,Kurti je kao nekada najbliži saradnik Adema Demaćija, od početka imao veoma jasan maksimalistički stav po pitanju interesa kosovskih Albanaca i ne znam koga bi trebalo da čudi to što on zauzima ekstremne radikalne stavove”, naglasio je on.

Mitić je kazao da Kurti sebi otvara pregovarački manevarski prostor i pokušava da izvuče maksimum, međutim njegova pregovaračka pozicija je apsolutno nerealna i nije bazirana na faktičkom stanju, jeste možda bazirana na faktičkom stanju na Kosovu, međutim nije bazirana na faktičkom stanju međunarodne zajednice.

,,Vidimo po izjavama Kurtija da se on poziva pre svega na nemački stav i da gura tu neku nemačku liniju. Da li je to slučajnost ili ne, da li postoji neka koordinacija između Berlina i njega, to u ovom trenutku ne znamo, znamo da je Berlin bio protiv razgraničenja, pa se možda on zbog toga poziva na Berlin u tom slučaju”, istakao je on.

Mitić je za Kosovo Onlajn rekao da dalji napredak po pitanju dijaloga apsolutno ne zavisi samo od Kurtija i zapadnih faktora, zavisi i od Beograda, Rusije i Kine, kao i od drugih članica Evropske unije. Sa takvim stavom Kurti neće on daleko dogurati.

“Sada je pitanje u svemu tome da li je to dobro ili lose, ako oni hoće da postignu neki brz sporazum, što je u interesu određenih faktora u međunarodnoj zajednici, onda je to za one koji žele brzo rešenje apsolutno lose, pošto jednostavno sa takvim stavom neće nigde dogurati”, naveo je on.

Mitić je rekao da ne bi trebalo očekivati mnogo u budućnosti od Kurtija po pitanju snižavanja strasti i tona, i ocenio da je Kurti neko ko je izuzetno radikalan, a sa druge strane i golobrad, tako da možemo očekivati dalje nastavak maksimalističkih zahteva.

On je ponovio da to ne vodi nikuda, ne vodi pronalaženju nekog rešenja, ali opet sve zavisi kome je u interesu da se postigne neko brzo rešenje.

,,Moj lični stav je da Beograd apsolutno nema potrebe da žuri sa rešenjem, sa ovakvim pregovaračima apsolutno je nemoguće postići dogovor koji bi bio prihvatljiv za našu stranu”, napomenuo je Mitić za portal Kosovo Onlajn.

On je komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da je u razgovorima sa Ibrahimom Rugovom došao do zaključka da je njihov cilj nešto viši, i da li to znači da on želi da formira ,,Veliku Albaniju”, rekao da je jasno da je njihov cilj od početka bila ,,Velika Albanija”.

Kao što je autonomija Kosova bila prelazna faza u njihovim zamislima do nezavisnosti, tako je i nezavisnost prelazna faza do stvaranja ,,Velike Albanije”, to je potpuno jasno.

“Setimo se pregovora, koje sam vrlo intenzivno pratio sredinom 2000-ih godina, pošto sam u to vreme radio u Briselu i dugih razgovora sa briselskim zvaničnicima u to vreme, koji su govorili da Kosovo neće moći da se ujedini sa Albanijom”, podsetio je on.

Za nas je to potpuno apsurdno, sa strane Srbije, sa strane srpskog aspekta, sa strane Beograda, potpuno apsurdno, jer kada se jedan entitet odvoji od vas, šta će on posle da radi, da li će se ujediniti sa Albanijom sa Turskom ili sa Amerikom za nas je potpuno svejedno, naveo je Mitić.

,,To za nas nije kompromis. Ako je to za njih početna tačka, ako je to za njih neki kompromis, to je njihov stav i njihov problem”, rekao je on.

Ako su Kurtijeve izjave njihova početna pregovaračka pozicija, on ne namerava da odstupi od toga i dijalog vrlo teško može da se pokrene, a čak i ukoliko se pokrene ne verujem da će dati rezultate, zaključio je Mitić za Kosovo Onlajn.