Mitić: Poseta Sančeza ključna za Srbiju zbog Kosova

Aleksandar Mitić
Izvor: Kosovo Online

Poseta premijera Španije Pedra Sančeza Srbiji značajna je za bilateralne odnose i doprineće da ta zemlja ostane pri svom stavu da ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu, što je za Beograd ključno pitanje, kaže Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu prenosi RTV.

On je podsetio da je to prva poseta španskog premijera, ali i da se Španija, kao i ostale četiri zemlje EU koje ne priznaju privremene prištinske institucije, suočavaju sa velikim pritiscima da revidiraju svoj stav.

"Ti pritisci nisu da KiM priznaju ođednom, već korak po korak, uspostavljanjem određenih odnosa, otvaranjem kancelarija i trgovinskih predstavništva u Prištini. Te zemlje se polako ali sigurno guraju u pravcu odricanja od dosadašnjeg stava", poručio je Mitić.

On navodi da su stavovi Sančeza bliski Vašingtonu, ali da je Španija jedna od zemalja koja je najodlučnija da ne prizna tzv. Kosovo, te da se nada da će njegova poseta Beogradu biti dodatna garancija da se Madrid neće odreći tog stava.

Što se tiče ekonomske saradnje Srbije i Španije, Mitić za Tanjug kaže da je ona nedovoljna, s obzirom na snagu španske ekonomije.

"Mi, geografski, nismo najbliži partner Španije, ali postoji mnogo prostora za unapređenje. Jačanju ekonomske saradnje može da doprinese uspostavljanje avio-linija od Beograda ka destinacijama u Španiji", rekao je Mitić.

Što se tiče pregovora Beograda i Prištine, Mitić kaže da su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina, bez obzira na postignuti energetski sporazum.

"Činjenica je da je Priština u potpunosti promenila paradigmu u pregovorima i pokušava da svaki put, čim se postigne napredak u pregovorima, kreira neku novu krizu kako bi svoje interese istakla na prvo mesto. Takav pristup znači da se nalazimo u ćorsokaku", smatra Mitić.

Dodaje da Brisel i SAD svojom tolerancijom pomažu Prištini da očuva svoj tvrd stav, koji je veoma neproduktivan za pregovore, dok Beograd ne može da nastavi pregovore bez ispunjenja osnovne stavke iz Briselskog sporazuma, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština.

Na pitanje kakva će biti nova Vlada Srbije, Mitić odgovara - vlada kontinuiteta, što je, kaže, jasno na osnovu onoga što smo mogli da vidimo u medijima proteklih dana o 10 godina vladavine Aleksandra Vučića.

"Oni koji očekuju neke radikalne promene, skretanje ka zapadu ili istoku ili velike personalne promene koje će promeniti politiku, biće razočarani. Treba očekivati kontinuitet sadašnje politike", ocenjuje Mitić.

Bez obzira ko će biti premijer i kakav će biti personalni sastav, kaže, to će značiti politiku vojne neutralnosti, nastavak multivektorske politike, politike nesvrstavanja po pitanju krize u Ukrajini i neuvođenju sankcija Rusiji, dalju saradnju sa Kinom.

Takođe, ističe, buduća vlada će nastaviti pregovore sa EU, bez obzira na tešku situaciju nakon razočaravajućeg samita EU od pre nekoliko nedelja.