Mojsilović: Optužbe Prištine vređaju inteligenciju, Radoičić nije učestvovao u vojnoj vežbi

Milan Mojsilović
Izvor: Kosovo Online

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović demantovao je danas navode Prištine da je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić učestvovao u vojnim vežbama na poligonu Pasuljanske livade, nekoliko dana pre sukoba u Banjskoj.

"U skladu sa našom evidencijom, Radoičić nije učestvovao u vežbi na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak, ni granatu, niti je prisustvovao navedenim aktivnostima. Nije učestvovao ni prisustvovao obuci. Pozivan je na vežbe rezervnog sastava, ali se na njih nije odazivao“, rekao je Mojsilović na pres konferenciji.

On je naglasio da takve optužbe Prištine, da je Vojska Srbije obučavala "teroriste“ – vređaju inteligenciju.

"Vojska Srbije je ozbiljna, snažna organizacija koja ne trpi improvizacije, niti laži. Vređaju intelekt optužbe da je VS planirala upad na Kosovo. Sa vojničke tačke gledišta, deluje van logike da 30-ak ljudi i 4.500 angažovanih vojnika mogu to da učine“, poručio je general Mojsilović.

Načelnik Generalštaba istakao je da su nepotrebni komentari na račun brojnosti snaga VS u zoni administrativne linije sa Kosovom, jer srpska armija nije podigla nivo borbene gotovosti, već je njeno prisustvo samo pojačano, zbog čega, navodi, čudi zabrinutost koju su zbog toga iskazali Brisel i Vašington, što, primećuje, nije bio slučaj ranije, kada je u toj zoni bilo i više pripadnika srpske vojske.

„Zbog visokog nivoa zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije, koja je angažovana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji vode sa Kosova i Metohije u centralnu Srbiju, ističem da u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta nije bilo podizanja pune borbene gotovosti jedinica VS, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanje jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije“, rekao je Mojsilović na pres konferenciji.

Naveo je da je, nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije, poštujući i sprovodeći naređenje, podigla prisustvo u zahvatu Kopnene zone bezbednosti.

Tako je već 25. septembra bilo angažovano 8.350 pripadnika VS, ne samo za obezbeđivanje administrativne linije u KZB, već i u sastavima jedinica koje su razmeštene blizu administrativne linije.

„Iz vojničkog ugla, svi komentari na brojnost snaga Vojske Srbije su nepotrebni“, naglasio je on.

Mojsilović je podsetio da je u dva navrata, u decembru prošle i u maju ove godine, u sličnim krizama, na osnovu naređenja vrhovnog komandanta, predsednika Aleksandra Vučića, podignuta borbena gotovost vojske na najviši nivo i tada je po 14.000 pripadnika VS bilo angažovano.

„U ta dva događaja nismo parali oči, nismo zasmetali, niko nije izrazio brigu za brojnost snaga duž administrativne linije, u KZB. Zato danas čudi kada neko iskazuje zabrinutost za 8.350 pripadnika. Ne vidimo razlog za to, kada nije bilo formalnog povećanja borbene gotovosti“, rekao je general Mojsilović.

Dodao je da je zaključno sa današnjim danom, 4.500 angažovanih pripadnika Vojske Srbije u KZB koji imaju sposobnost da prate, obezbede i utiču na stanje bezbednosti u Srbiji.

„Važno je da se zna da je režim rada jedinica u KZB vraćen u normalu, što znači redovno brojno stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti“, rekao je general Mojsilović.

Objasnio je i da su lica iz rezervnog sastava sa Kosova deo integralnog sistema popune rezervnog sastava Vojske Srbije i damantovao sve navode Prištine. Naveo je da se obuka rezervnog sastava, kojoj podležu svi građani Srbije od 18 do 60 godina, sprovodi po planu, organizovano i u skladu sa zakonima, a da je, kao poseban oblik osposobljavanja stanovništva, 2019. godine uvedena i obuka rezervnog sastava za sve starije od 30 godina koji nisu služili vojni rok.

„Pravo i obaveza svih državljana Srbije, pa i onih sa KiM, je da se odazovu na jednodnevne ili višednevne vežbe i aktivnosti. U 2021. godini sprovedeno je ukupno 127 vežbovnih aktivnosti, 2022. – 147, a ove godine, za sada, 131 takva aktivnost“, preneo je Mojsilović.

Naveo je i da su u poslednje tri godine obuke rezervnog sastava realizovane u svim jedinica VS, u svim periodima godine, na svim 
vežbalištima i poligonima Vojske Srbije.

General Mojsilović je dodao i da se lica iz rezervnog sastava sa teritorije Kosova, iz Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Kosovskog Pomoravlja od 2021. godine uključuju u redovnu obuku.

„Poslednje četiri godine pozivamo na obuku lica iz rezervnog sastava sa KiM, svesni da oni žive i rade u složenim uslovima, pa cenimo da su to razlozi zbog kojih imamo mali procenat odziva na vojne vežbe sa KiM, koji ne prelazi 19 odsto“, rekao je on.

Ništa ne krijemo i ništa nije tajno, podvukao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.