Vučević: Naredbu predsednika da uđe na prostor KiM Vojska Srbije bi sprovela efikasno i uspešno

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je rukovodstvo Srbije godinama u nazad, a naročito dolaskom Aljbina Kurtija na vlast upozoravalo na kontinuirani pritisak, šikaniranje i fizički progon srpskog naroda na Kosovu i dodao da Vojska Srbije poštuje Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i Kumanovski sporazum i da nijednom nije ušla na teritoriju Kosova.

Vučević je istakao na konferenciji za medije, povodom, kako je najavljeno, laži koje je izrekao prištinski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja o događajima u Banjskoj, da je saradnja Vojske Srbije sa Kforom je dobra i Kontinuirana u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova.

"Srbija smratra da je važno da Kfor ima ulogu zaštite, posebno u sredinama gde živi srpski živalj", rekao je Vučević .

Vučević je dodao da se iz Prištine i u stranim medijima vodi kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, neprimerena i neodgovorna i istakao da svih ovih godina trupe Kfora nisu prešle na teritoriju centralne Srbije, niti je to bez dogovora učinila VS, apsolutno implementirajući Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244.

"Nikada se do sada nije desilo da VS na bilo koji način pogazi ove dokumente, akte i naruši komunikaciju sa Kforom. Ovo nisu tehničke, već suštinske informacije od značaja za bezbednost naših građana na KiM, ali i celokupne bezbednosti Srbije. U skladu s navedenim, pre svega onoga što smo mogli da čujemo iz Prištine i svetskih medija, vodi se kontinuirana kampanja protiv VS, njene brojnosti i aktivnosti, pokreta i razmeštanja VS na teritoriji naše države. Iste smatramo potpuno neprimerene, neodgovorne i odbacujemo kao apsolutno neistinite", rekao je Vučević.

Vučević je podvukao da ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Srbije, da njene jedinice uđu na teritoriju Kosova kao dela Srbije, da će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno.

"I tada bi to najavili komandi Kfora. Ne bi nikome radili iza leđa. Poštujući norme međunarodnog prava i ratnog prava. Do danas nismo morali da donosimo takvu odluku, a Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da se to ne dogodi, da čuvamo mir i tražimo politička rešenja“, objasnio je Vučević.

Zato je, kako je dodao, bitno da se nastavi politički dijalog, da se poštuje Rezolucija 1244, primenjuje Kumanovski sporazum, i da se implementira ono što je postignuto u prethodnim sporazumima u okviru dijaloga, kako bi izbegli svaku moguću eskalaciju, koja nije u nacionalnom interesu Srbije.

Nakon Vučevića, medijima se obratio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović koji je demantovao navode Prištine da je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić učestvovao u vojnim vežbama na poligonu Pasuljanske livade, nekoliko dana pre sukoba u Banjskoj. On je istakao da takve optužbe Prištine, da je Vojska Srbije obučavala „teroriste“ – vređaju inteligenciju.

I Kosovska policija koristi oružje proizvedeno u Srbiji

Vučević, nakon što je Mojsilović završio izlaganje, upitao kako je moguće da danas nekome smeta prisustvo Vojske Srbije na pozicijama administrativne linije prema Kosovu, kada na današnji dan ima za 8.000 manje pripadnika VS nego u decembru 2022. i januaru 2023. godine.

"Kako tada nije bilo napada na državu Srbiju i VS, po istom pitanju ? Šta se to desilo i šta je to uplašilo nekog u međunarodnoj zajednici", upitao je on.

Vučević je kazao da VS nijedan postupak od 1999. nije vodila koji bi doveo do kršenja Kumanovskog sporazuma ili Rezolucije 1244.

"Milan Radoičić nije učestvovao na vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama - tačka. To što neko pušta termovizijske snimke sa nejasne lokacije, sa neidentifikovanim ljudima ne znači ništa. Jutros sam video da su objavili snimak vežbe sa hamerima. VS kao i njihove paravojne trupe na Kosovu imaju hamere, i mi i oni. Naši hameri su naoružani sa mitraljezom 12,7 mm, za koji svi koji se razumeju znaju da ne postoji manevarska municija, i da nije moguće vršiti takve vežbe kao na snimku. A na tom snimku kojim albanska strana maše vidite pešadiju oko tog vozila koja dejstvuje. Pristsina na istim hamerima ima mitraljez 7,62 mm za koji postoji manevarska municija. Postavlja se pitanje čije je to vozilo i ko dejstvuje", zapitao se Vučević i pokazao fotografije hamera VS, i hamer koje koriste kosovske vlasti.

Vučević je rekao da su Srbija i Vojska Srbije bile suočene sa kanonadom optužbi prethodnih dana da su obučavali i naružavali Srbe na Kosovu.

"Kao dokaz Kurti i njegovim saizvršioci koriste navodno zaplenjeno oružje koje je prikazano javnosti, ukazujući da je proizvedeno u Srbiji. Po toj logici moram da postavim pitanje svima, a pre svega Kurtiju i njegovim saizvršiocima, šta ćemo po pitanju da Kosovska policija koristi isto to srpsko naoružanje", naglasio je on.

Vučević je naveo da specijalne jedinice Kosovske policije koriste srpsku automatsku pušku M70.

"Da li je po toj logici Srbija naoružavala i obučavala albansku Kosovsku policiju da puca po Srbima ? Mi im sigurno nismo prodavali to oružje. Da li proizilazi da smo i njih obučavali ? Logično je da Srbi imaju srpsko naroužanje, a otkud Albancima srpsko naroužanje", upitao je Vučević.

Vučević je kazao da, ne ulazeći u to čije je naoružanje i vojna oprema prikazana od strane Kosovske policije, Ministarstvo ukazuje da isto naoružanje može da se nađe na prostoru bivše Jugoslavije kod svih i da je potpuna glupost da Srbija, VS, Ministarstvo odbrane učestvuje u nečemu što neko naziva terorističkim radnjama.

"Terorizam je etničko čišćenje Kosova od Srba, svakodnevno hapšenje, maltretiranje, pretresi bolnica, obdaništa, škola, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni da učestvuju", poručio je on.

Vučević je ponovio da Srbija nema nikakav problem u saradnji s Kforom i Euleksom.

"Nemamo problem da budu razmeštene dodatne snage Kfora na prostoru gde žive Srbi i na celom Kosovu. Sve aktivnosti VS su definisane kroz važeće akte države, i ne radimo ništa tajno, ni skriveno, poštujemo sve popisane sporazume, a svaka naša aktivnost bila bi najavljena, vrlo jasna, vidljiva i uočljiva", naglasio je Vučević.

Vučević je poručio da Srbija očekuje odgovor na pitanje šta se desilo sve 24. septembra na Kosovu, kako bi srpski organi mogli da učestvuju u utvrđivanju činjenica i kako bi istina ugledala svetlost dana.