Molićaj: Kurti ide ka formiranju ZSO, dijalog netransparentan

Dardan Molićaj
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj optužio je Vladu Kosova za nedostatak transparentnosti u procesu dijaloga sa Srbijom i ocenio da će finalizacijom sporazuma biti stvorena teritorijalna i politička celina Srba u režiji Beograda, prenosi Ekonomija onlajn.

Molićaj smatra da sporazumom o ličnim kartama Aljbin Kurti institucionalizuje poseban status opština na severu Kosova. Naglasio je da postignuti dogovor ne predstavlja reciprocitet i da je Kurti "izabrao pogrešan put".

"Kurti je ušao u proces koji će rezultirati stvaranjem teritorijalnog i političkog entiteta kosovskih Srba u režiji Beograda, što on može da pokuša da upakuje kao promenu i kao reciprocitet, ali nijedno od toga nije. Tako da smo ušli u proces dijaloga koji je pogrešan, a rezultat će naravno biti još više pogrešan", naveo je Molićaj. 

Predsednik SDP je nazvao sporazuma o ličnim kartama "skrivenim kompromisom" gde, prema njegovim rečima, neće biti priznanja od Srbije.

"Oni to mogu nazvati sporazumom, ali taj sporazum nema dva glavna pitanja. Priznanja Kosova od strane Srbije neće biti, neće biti mesta u UN, tako da svaki sporazum koji nije priznanje, a ne garantuje trajni mir između dve države, nije trajni sporazum“, rekao je Molićaj.

Kako je naveo, Zajednica srpskih opština pronašla je formulu za prodor i da taj proces neće doneti "međusobno priznanje".

"Sa ovakvim mentalitetom koji Kurti ima to nije na pomolu. Ovaj proces je vezan za nove kompromise prema Srbiji koji mogu normalizovati nedostatak priznanja između dve zemlje koje mogu da funkcionišu kao zemlje koje ne priznaju, ali ne i kao dve nezavisne države koje priznaju jedna drugu", rekao je Molićaj. 

Predsednik SDP je govorio i o sporazumu o energetici, koji prema njegovim rečima drugačije tretira sever Kosova. 

Smatra da su akcije kosovske vlade u uslovima energetske krize odložene i pogrešne i da je Kurti imao godinu dana da napravi plan za reagovanje na krizu, ali da to nije uradio.

"Kada je reč o problemu energetske krize, iako je globalna, smatram da su lokalne reakcije potpuno pogrešne i ponekad odložene, ali više nepravedne. Ne zaboravite da je prošle godine Kurtijeva vlada odlučila da podrži velike kompanije i banke i prestane da podržava druge potrošače. Pa čak i novac koji su raspodelili u apsolutnoj većini ide tamo jer im struja ne poskupljuje. Povećavamo i imamo podršku do 800 kililovata, ali struja poskupljuje 100 odsto. Sada su upozorenja za nova poskupljenja. Imao je godinu dana da napravi planove da reaguje na krizu, nije uradio nijedan od njih", naveo je Molićaj. 

Molićaj je upozorio na proteste zbog nedavnih postupaka kosovske vlade, navodeći da Kurti deluje samo kada postoji pritisak javnosti.

"Verujem da nema drugog načina osim angažovanja i građanskih protesta, jer Kurti nema komunikaciju sa društvenim slojevima. Videli ste da ne razgovara sa štrajkačima, odnosno da je nekomunikativan sa onima koji imaju brige ili sa onima čije odluke utiču na njih. Kurti zna samo jedan jezik, a to je jezik javnog pritiska. Videli ste da se za jedno pitanje povećao pritisak javnosti, Kurti je odustao", rekao je Molićaj.