Molićaj: Sporazum o energetici "unapređenje autonomije severa"

Dardan Molićaj
Izvor: GazzetaExpress

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj izjavio je da je sporazum o energetici postigut danas između Beograda i Prištine "unapređenje autonomije severa Kosova", prenosi Indeks onlajn.

Milićaj je naveo da kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja parcijalne sporazume, koji, kako je naglasio, "crtaju mapu Kosova po etničkoj osnovi".

"Kurti ovim sporazumom institucionalizuje specijalni status opština na severu Kosova. On vodi računa da sporazumi koji su nekada ostali samo tekstovi bez političke moći, zažive", poručio je Molićaj.

Milićaj je naveo da je jenergetski sporazum napredak u autonomiji severa Kosova.

"Energetski plan nam je pokazao put kojim ovaj dijalog ide. Kristalno jasne koordinate. Koordinate konačnog sporazuma su već isplivale na površinu. Nije ostalo prostora za nagađanja i spekulacije. Niti za tumačenja. Ono što je poznato jeste da nijedan sporazum koji se fokusira na mir među narodima ne dozvoljava stvaranje autonomnih entiteta u državnom prostoru druge zemlje. Zajednica srpskih je u srcu ove politike. Održavanje sukoba je hrana za autoritarne političare poput Kurtija i Vučića", naveo je Molićaj.