Srpska lista: Sporazumom o energetici sprečava se mogućnost upada u Valač

Srpska lista
Izvor: Radio Kontakt Plus

Srpska lista pozdravila je današnji dogovor o energetici postignut u Briselu koji, kako su naveli u saopštenju, ima višestruki značaj za srpski narod i privredu.

"Treba naglasiti da je ovaj sporazum dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja a ne primena nasilja, i njime se  sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja naših energetskih sistema i ugrožavanje snabdevanja naših građana, institucija i privrednih subjekata u ovom vremenu velikih izazova i kriza", kaže se u saopštenju Srpske liste.

Kako je istakla SL, srpski narod nikada nije bežao od svojih obaveza.

"Ali smo zahtevali da se to radi u skladu sa dogovorom, odnosno Elektroseveru, kompaniji koja je ćerka firma EPS-a. Istovremeno današnjim dogovorom se onemogućava retroaktivna naplata", navodi Srpska lista.

Sa druge strane, kako se naglašava, nova kompanija Elektrosever će u svojim rukama imati energetski sistem na severu uz garancije Evropske unije.

"Želimo da naglasimo da će svi radnici Elektrokosmeta na severu biti radno angažovani, kao i da se planira zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji, a time i opstanak i ostanak na ovim prostorima", navodi SL.

Posebno se naglašava da je današnji sporazum najdirektnije ojačao prethodne sporazume iz 2013. i 2015. godine, a ujedno i otvorio put za razgovore o Zajednici srpskih opština.