Molićaj: Zbog odnosa Kurtija i Rame trpi saradnja Kosova i Albanije

Daradan Molićaj
Izvor: Gazeta Express

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj izjavio je da je odnos između premijera Kosova Aljbina Kurtija i Albanije Edija Rame beznačajan, ali da ga brine to što saradnja Kosova i Albanije trpi zbog tog odnosa, prenosi Ekonomija onlajn.

"To je zbog njihove borbe za dominaciju, koju je više nametnuo premijer Kurti. Čini mi se da se nebitna debata ovih dana vodi na Kosovu. To je više takmičenje u identitetu", izjavio je Molićaj.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da bude zahvalno za postupke Rame, posebno posle govora u Savetu Evrope. Molićaj dodaje da će Kosovo morati da lobira kod zemalja EU za rezoluciju koju je Albanija podnela.

"Šteta što Kosovo ne čini ništa u tom pravcu. Svesni smo da Kosovo nije član Saveta Evrope, ali ono što Kosovo može da uradi jeste da bude aktivno i lobira kod svake zemlje da glasaju za rezoluciju koju je predstavila Albanija, a ne da sede po strani i kritikuju Ramin govor, samog premijera i sve njegove napore", kazao je Molićaj.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Molićaj je rekao da su velike šanse da je Vlada Aljbina Kurtija izdala birače i pre svega interes Kosova i poziciju SAD.

"Stav SAD je bio da će svaki sporazum imati priznanje u svojoj osnovi. Sada vodimo dijalog sa okvirom i dva pisma koja su stigla iz Nemačke i Francuske, gde se ne pominje priznanje Kosova. Ova izdaja Kurtija prema sopstvenim biračima i pozicijama SAD imaće štetu koja će biti naneta Kosovu", rekao je Molićaj.

Molićaj naglašava da Kurti mora da snosi i trenutnu i istorijsku odgovornost za to. 

"Pravi paradu na severu i obmanjuje javnost o reciprocitetu i produženju suvereniteta umesto da sedne i nađe rešenje i kompromis koji bi doveo do konačnog priznanja. On treba da snosi i trenutnu i istorijsku odgovornost za štetu koju je naneo Kosovu. Dakle, njegov pristup je protiv našeg nacionalnog interesa i opasno je ono što Kurti govori", dodao je Molićaj.