Morina: Kosovo ne koristi dovoljno odluku MSP-a

MSP, Hag.jpg
Izvor: Sajt ICJ

Posle Deklaracije o nezavisnosti i Ustava Kosova, slobodno se može reći da je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde najvažniji pravni dokument koji je zapečatio da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, izjavila je profesor Visa Morina, za Reporteri.

"MSP je saopštio da je proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom i da nije prekršena Rezolucija UN 1244", rekla je Morina za Reporteri. 

Morina, koja je kosovski predstavnik u Venecijanskoj komisiji, saglasna je da su državne institucije ovo malo koristile za lobiranje.

"Ova interpretativna pravna pozicija MSP izuzetno je važna za Kosovo, jer je MSP sudski autoritet koje uživa globalni kredibilitet i ova odluka je otvorila put za mnoga nova priznanja Kosova u protekloj deceniji. Mislim da su vlasti na Kosovu u stanju da dodatno pojačaju prednosti koje donosi ova odluka međunarodnog suda za ojačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova, kako u procesu obezbeđenja novih priznanja, tako i u procesu članstva u međunarodnim organizacijama, rekla je  Morina.

 

Dobrivoje
22. Jul 2021.
Tek kad procitaju misljenje suda, videce da od nezavisnosti Kosova nema nista