Mreža za ljudska prava: Bisljimi da se suzdrži od etiketiranja aktivista NVO

Nvo i mediji na Kosovu
Izvor: Kosovo Online

Mreža za ljudska prava poziva potpredsednika vlade Kosova Besnika Bisljimija da se suzdrži od linča i etiketiranja aktivista NVO „Nova društvena inicijativa“ i „Aktiv“.

„Najoštrije osuđujemo izjavu zamenika premijera Kosova Besnika Bisljimija na platformi „X“ putem koje optužuje i napada naše kolege NSI i Aktiv. Takvo targetiranje i etiketiranje branitelja ljudskih prava je veoma zabrinjavajuće. To predstavlja kršenje samih načela demokratije i ljudskih prava i ima za cilj da ućutka aktiviste. Štaviše, ove izjave državnih zvaničnika ne samo da ometaju rad organizacije i aktivista, već u isto vreme onemogućavaju stvaranje pravednog, mirnog i inkluzivnog društva na Kosovu“, navodi se u saopštenju Mreže za ljudska prava.

Dodaju da je neophodno da Vlada i njeni službenici rade sa organizacijama civilnog društva na transparentan i profesionalan način. Takođe, odgovornost je i obaveza vlasti da štiti prava onih koji rade na promociji i zagovaranju ljudskih prava, stvarajući otvoren i bezbedan javni prostor za aktiviste.

„Stoga pozivamo zamenika Bisljimija da povuče svoju izjavi i javno se izvini našim kolegama. Ovo bi omogućilo konstruktivan dijalog između Vlade i organizacija civilnog društva u pravcu zajedničkog cilja zaštite prava zajednice kosovskih Srba“, dodaju.

Ističu da ostaju solidarni sa NVO „Nova društvena inicijativa“, „Aktiv“ , i partnerskom organizacijom Mreža za ljudska prava.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi kritikovao je specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka zbog „nepravednog i neutralnog pristupa procesu normalizacije“, odnosno susreta sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji iz Srbije i delegacije Srba sa Kosova.