Bisljimi kritikovao Lajčaka zbog sastanka sa članovima Nacionalnog konventa o EU i Srba sa Kosova

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Prvi potpredsednik kosovske vlade i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi kaže da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak treba da objasni da li su u njegovom narativu srpske nevladine organizacije sa Kosova deo Nacionalnog konventa o EU Srbije.

Lajčak se juče u Briselu sastao sa članovima Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i delegacijom Srba sa Kosova i tom prilikom izjavio da je sastanak bio veoma koristan.

Bisljimi je na platformi „X“ naveo da je delegacija uglavnom sastavljena od srpskih nevladinih organizacija sa Kosova.

„Lajčak je objavio da je održao sastanak sa članovima radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i delegacijom Srba sa Kosova koja boravi u Briselu nekoliko sati pre nego što je podneo izveštaj o normalizaciji odnosa u dijalogu između Kosova i Srbije, ali je odlučio da ne pominje da je reč o članovima Nacionalnog konventa u Srbiji. Međutim, delegacija je uglavnom sastavljena od srpskih nevladinih organizacija sa Kosova, koje se aktivno i otvoreno zalažu protiv integracije srpskih građana u ekonomski i društveni život Kosova“, naveo je Bisljimi.

Dodao je da Lajčak treba da objasni da li su u njegovom narativu srpske nevladine organizacije sa Kosova deo Nacionalnog konventa EU Srbije i da li potpadaju pod njegov kišobran.

„Još jedna snažna demonstracija „fer“ i „neutralnog“ pristupa Lajčaka strankama u procesu normalizacije“, istakao je Bisljimi.