Muja: Zarade u RTK su van kontrole od 2018. godine

RTK
Izvor: Radio Kontakt Plus

Finansijski izveštaj Radio-televizije Kosova danas je razmatran pred skupštinskim Odborom za finansije, a predsednik Odbora Armend Muja je rekao da su rashodi za zarade u RTK izmakli kontroli od 2018. godine, prenosi Koha.

To je priznao i direktor RTK Ngađim Kastrati uz naglasak da je povećanje plata, ako se pogleda 2019., 2020. i 2021. godina došli uz činjenicu da nije bilo zapošljavanja novih radnika.

„Imali smo samo jedno takmičenje na kome je bilo zaposleno 15 ljudi. Razlog zbog kojeg su povećani troškovi za plate je taj što propisi i zakoni RTK-a predviđaju da svake godine zaposleni u RTK-u dobiju povećanje od 0,5 procenta. Prema zakonu i propisima, dozvoljeno je unapređenje zaposlenog na osnovu radnog iskustva, a to normalno povećava budžet za zarade“, rekao je Kastrati.

Poslanika Visara Korenicu zanimalo je „kojim članom zakona im je dozvoljeno prekoračenje po budžetu“.

„U svom izveštaju ste rekli da ste napravili projekciju za folklornu emisiju, ali da to neće biti učinjeno, jer ćete budžetom te emisije platiti preliminarne dugove. Ne pravite takve manipulacije kada donosite izveštaj Skupštini kada znate da nećete praviti tu emisiju. Morate podneti konkretnu projekciju Skupštini “, rekao je Korenica.

Direktor finansija RTK rekao je da je prošlo 13 godina od kada je to omogućeno, a odbor RTK mu je dozvolio da ima prekoračenja u određenim slučajevima.

Direktor Borda RTK Salji Bašota je istakao da su odobrili projekciju i izveštaj kvartalnih troškova RTK-a za ovu godinu.

„Emisija Muja Kojšia tamo uopšte nije predviđena, skupštinski bife i drugo. U ovogodišnjoj projekciji odobrili ste izdatke i za 2020. U okviru ovogodišnjeg tromesečnog izveštaja nedostaje nam koliki je odnos prihoda, koliki je odnos rashoda, koliki je odnos rashoda u odnosu na budžet alokacije, koliki su ’kapitalni izdaci", rekao je Bašota.