MUP: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu

RKS tablice
Izvor: Klan Kosova

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je pozvalo na preregistraciju vozila na RKS tablice i odgovorilo na, kako navode, najčešće postavljana pitanja o tome kako građani srpske nacionalnosti mogu da promene registarske tablice koje izdaje Republika Srbija.

Kako je MUP objavilo na Fejsbuku, preregistracija vozila se može obaviti u svim centrima za registraciju vozila, u opštini u kojoj vlasnik ima prebivalište, a trajaće od 1. septembra do 31. oktobra

Za ovaj postupak, kako navode, nije neophodna kosovska vozačka dozvola, već bilo koja važeća.

S druge strane, neophodna je kosovska lična karta i važeća polisa osiguranja izdata na Kosovu.

Naveli su i da vozila koja su po prvi put registrovana sa srpskim tablicama gradova na Kosovu, od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. a čija registracija važi i nakon ovog datuma, mogu biti registrovana na kosovske tablice.

Takođe, kako dodaju, nije potrebno platiti carinske takse u slučaju promene vlasnika nakon registracije na registarske tablice RKS, ali da je za preregistraciju potrebno priložiti "polisu osiguranja Republike Kosovo". 

U MUP kažu da je potrebno podneti potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila samo u slučajevima kada vozilo ne poseduju uverenje o važećoj registraciji. 

"U slučajevima kada vozila poseduju uverenje o važećoj registraciji, treba podneti originalnu polisu osiguranja, kako bi vozilo bilo izuzeto od tehničkog pregleda", dodaju u MUP.