Murati: Porast kapitalnih investicija, ove godine očekujemo investicioni "bum"

Hekuran Murati
Izvor: Reporteri

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da su kapitalne investicije u 2023. povećane za 33 odsto, što je, kako kaže, najviši nivo do sada i istakao da očekuje da 2024. godina bude još bolja po ovom pitanju.

U objavi na Fejsbuku Murati je naveo da je 2023. godina završena sa oko 561 milion budžetskih kapitalnih investicija.

"Ovo označava značajan oporavak kapitalnih investicija u odnosu na prethodnu godinu", napisao je Murati. 

Kako je naveo, to je ujedno i najveća cifra kapitalnih investicija ikada.

"Posle pandemije 2020-2021. godine, i 2022. kada su poslodavci imali problema sa troškovima građevinskog materijala, izgleda da je 2023. konačno vratila kapitalne investicije na pravi put. Još bolja vest je da trend 2024. do sada pokazuje još bolji učinak nego 2023. i očekuje se da ove godine imamo "bum" kapitalnih investicija", neveo je Murati. 

Istakao je da je ovakav rezultat dobrodošao posle mnogo rada na rešavanju problema koji su nasleđeni, sa projektima koji nisu pravilno osmišljeni i bez poštovanja obaveza eksproprijacije.

"Do 2019. godine velika većina kapitalnih investicija, 150-200 miliona evra godišnje, bile su isplate za samo jedan projekat, autoput. Dakle, ako se uzme u obzir i ova činjenica, mislim da je iznos uložen u škole, bolnice, kulturu, sport, bezbednost i vojsku mnogo manji nego što se moglo misliti na prvi pogled", naveo je.