Musa: Euleksovi lažni dokazi formirali Specijalni sud Kosova u Hagu

Skender Musa advokat
Izvor: Koha Dittore

Advokat Skender Musa izjavio je da su u Euleksu postojali tužioci i sudije koji su srpskom tužilaštvu slali lažne dokaze i materijale i da je kao rezultat toga osnovan Specijalni sud Kosova sa sedištem u Hagu, prenela je Koha.

Musa je istakao da Kosovo ne bi trebalo da sedi skrštenih ruku posle izveštaja koji je bivši sudije Euleksa Malkolm Simons podneo poslanicima Skupštine Kosova, a u kom je naveo da Euleks vodio montirana suđenja. Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde Kosova treba da traži dodatna pojašnjenja o navodima Simonsa i da pokrene istragu. 

"Skupština nesumnjivo ima veoma važnu ulogu, jer postoje i parlamentarni odbori koji se bave pitanjima pravde, oni ne bi trebalo da budu lišeni odgovornosti i moraju da nastave da traže materijalne dokaze od Simonsa", rekao je Musa.

Musa navodi da bi imena Euleksovih tužilaca i sudija koji su vodili montirana suđenja morala da budu objavljena i ističe da bi nove informacije o malverzacijama Euleksa mogle da promene tok suđenja bivšim vođama OVK.

"Danas se podižu optužnice protiv visokih zvaničnika OVK, ako se pozivamo na odredbu optužnice Kadrija Veselija, videćemo da u se njoj kaže da nema dokaza da je učestvovao u izvršenju zločina, već je optužen na osnovu lanca komande. Na osnovu lanca, on nije izdavao naređenja, već je samo prikupljao informacije“, rekao je Musa.

Advokat Musa ocenjuje da je bivši sudija Euleksa Malkolm Simons pružio dovoljno dokaza pred parlamentarnim odborom povodom optužbi koje je izneo protiv ove misije. On navodi da bi slučajevi koje je pomenuo Simons trebalo da se zaključe policijskim izveštajima, istakavši da u pritvoru ne smeju da budu nevini ljudi koji mogu da budu nepravedno osuđeni i kažnjeni.