Musljiu-Šoši: Kosovskim institucijama nedostaje strategija za članstvo u Savetu Evrope

Arijana Musljiu-Šoši
Izvor: Ekonomia Online

Poslanica Demokratske partije Kosova Arijana Musljiu-Šoši kritikovala je čelnike institucija zbog nepostojanja strategije za članstvo u Savetu Evrope, prenosi Ekonomija onlajn.

Ona je navela da su predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala morali da posete evropske prestonice kada je već bilo planirano da se podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope i da lobiraju, 

Musljiu-Šoši je navela da u ovoj fazi prijava u Ujedinjenim nacijama ne bi trebalo da se odvija bez koordinacije sa prijateljskim zemljama, dodajući da je neuspeh neprihvatljiv.

"U svakoj aplikaciji moramo biti oprezni i veoma blisko da koordiniramo sa svim prijateljskim zemljama jer nam je potrebna podrška", rekla je Musljiu-Šoši.

Musljiu-Šoši, koja je i član Odbora za spoljne poslove, kaže da nisu održali nijedan sastanak u vezi sa članstvom u međunarodnim organizacijama. 

Govoreći o pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo, ona je rekla da je stalno izražavala zabrinutost po tom pitanju, ali da nije dobila konkretan odgovor od ministarke Donike Gervale.

"U svakom izveštaju koji je ministarka Gervala podnela pred Odborom stalno sam postavljala pitanje šta se radi sa državama koje ne priznaju, jer u svakom koraku koji preduzmemo u međunarodnoj sferi, tu su pet zemalja koje to blokiraju", navela je poslanica DPK.

Prema njenim rečima, ministarka Gervala je govorila da je Kosovo u kontaktu sa tim državama i da se nastoji da se dobije njihov glas kada se podnese prijava. 

"U ovom slučaju, Odbor za spoljne poslove dugo spava, nismo održali nijedan sastanak o članstvu u međunarodnim organizacijama i trebalo je da budemo aktivniji", smatra Musljiu-Šoši.