Gervala: Nadamo se da će Srbija podržati naš zahtev za prijem u Savet Evrope

Donika Gervala.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da niko ne zna datum kada će Kosovo postati deo Saveta Evrope i da se nada da će ih Srbija i druge zemlje podržati, prenosi Reporteri.

Članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji, kako je navela, prirodan je proces koji se mora ostvariti, 

"Veoma se nadamo da će nas Srbija, kao i druge zemlje, podržati, ali ne garantujemo tako nešto, jer to ne zavisi od nas. Radićemo za svaki glas koji nam je potreban na kraju procesa da bismo osigurali članstvo," izjavila je Gervala za kosovski javni servis.

Gervala kaže je da ovo veoma važan dan za Kosovo, da je pred njima dug proces, ali da su spremni brzo da ispune sve obaveze.

"Ipak, ne smemo zaboraviti da su Savet Evrope, kao i Evropa uopšte, u vanrednom stanju zbog rata u Ukrajini“, poručila je ministarka spoljnih poslova koja trenutno boravi u Briselu.

Gervala napominje da dužina procesa prijema u SE zavisi od brzine kojom će biti ispunjene obaveze, ali i od spremnosti Saveta Evrope da procesuira zahtev.

“Tehnički, naš zahtev je danas prihvatila Kancelarija generalnog sekretara Saveta Evrope. Koliko će taj proces trajati zavisi od nas i naše opredeljenosti da ispunimo obaveze koje imamo u ovom procesu, ali i od brzine kojom će biti obrađen naš zahtev", kazala je Gervala.