Mustafa: Borelj mora da poštuje pismo Federike Mogerini o formiranju ZSO

Isa Mustafa
Izvor: Lajmi

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da šef diplomatije EU Đuzep Borelj treba da poštuje posvećenost i pismo koje je, kako tvrdi, dobio od njegove prethodnice Federike Mogerini, a tiče se Zajednice opština sa srpskom većinom.

Mustafa kaže da je pre osam godina dobio pismo od šefice diplomatije EU Federike Mogerini kao garanciju da Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati izvršna ovlašćenja.

Kako je istakao na Javnom servisu, Srbiji nije poznato pismo koje je primio od Mogerini dan pre potpisivanja sporazuma, dodajući da će to pismo bez ikakve sumnje imati uticaj na današnje okolnosti.

Dan kasnije, Mustafa i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su potpisali Sporazum o glavnim elementima ZSO, koji je, između ostalih, uključivao i tačke 2. i 22, koje preciziraju da statut ZSO, pre nego što se utvrdi, mora dobiti zeleno svetlo Ustavnog suda.

Mustafa kaže da je to bilo na njegovo insistiranje, ali je formulaciju napravila Mogerinijeva.

"Moja preokupacija je bila da Udruženje ne izlazi van ustavnih okvira i da ne preuzima odgovornosti centralne vlasti, ministarstava i opština, jer oni po Ustavu pripadaju samo državi, a ovo je samo oblik koordinacije. između njih, kao što je Ustavom to predviđeno za udruženja inače , to je bilo naše insistiranje", kaže on.
 
Dodaje da je Mogerini sama napisala pismo, da ga on nije formulisao, ali da jeste insistirao na njemu.

Bivši premijer je kazao i da to pismo treba da ima uticaja i na sadašnjost, pošto je Mogerinijeva bila visoka funkcionerka EU.

"Mora da ima uticaja, jer je Mogerini bila visoki zvaničnik EU, kao što je Borelj danas, i ako se on danas obaveže, sadašnjoj Vladi, ili  Kurtiju, uz dogovor za nešto u ime EU mi, onda ne treba da sumnjamo, da će osoba koja dođe posle Borelja da odbaci ono što je uradio prethodni zvaničnik", rekao je Mustafa.