Mustafa o otvaranju arhive OVK: Nepravedno i strašno izjednačavanje agresora sa žrtvom

Isa Mustafa
Izvor: Kosovo Online

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa reagovao je na izjavu potpredsednika vlade i šefa pregovaračkog tima Besnika Bisljimija o otvaranju arhive OVK rekavši da je to neprimereni postupak jer izjednačava agresora sa žrtvom, što je prema njegovim rečima nepravedno i strašno, prenosi Ekonomija onlajn.

„Naša delegacija može otkriti gluposti i aroganciju nekih pojedinaca koji su nakon rata pisali knjige o batinama i ništa drugo. Ali takvo opredeljenje je ozbiljno oštetilo Kosovo i oslobodilački rat, jer su prihvatili izjednačavanje agresora sa žrtvom, što je nepravedno i strašno. Postoje arhive o kojima je Bisljimi govorio, budući da je Srbija bila država i izvodila ratove i masakre državnom politikom", rekao je Mustafa za Infosot.com.

Dodao je da nije siguran da Kosovo ima takve arhive i da ima šta da otvori.

Mustafa je istakao da je tokom mandata kosovskog premijera jasno stavio do znanja međunarodnoj zajednici da kao premijer ne može odgovarati na pitanja o nestalima.

„Dok sam bio premijer, jasno sam stavio do znanja međunarodnoj zajednici da od Srbije tražimo odgovor za nestale osobe, ali da ne mogu preuzeti odgovornost kao premijer da dajem odgovore i informacije o bilo kom srpskom ili drugom nestalom licu, jer nemamo dokaze o bilo kakvom takvom događaju “, zaključio je Mustafa.