Mustafa: Prema presudi Ustavnog suda o ZSO Samoopredeljenje se slaže sa Tačijevim potpisom

Isa Mustafa
Izvor: Kosovo Online

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da se prema presudi Ustavnog suda iz 2015. godine Pokret Samoopredeljenje slaže sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) prema sporazumu koji je potpisao Hašim Tači.

Mustafa je tako odgovorio na izjave Samoopredeljenja i predsednika Srbije Aleksanra Vučića o formiranju ZSO, prenosi Gazeta Ekspres.

U presudi Ustavnog suda, od 21. decembra 2015. godine, navodi se da će se uspostaviti Zajednica opština sa srpskom većinom, kako je predviđeno Prvim sporazumom, ratifikovano u Skupštini Kosova i proglašeno od strane predsednika Kosova.

"Ovo dovodi do zaključka da se Samoopredeljenje slaže da se osnuje ZSO prema sporazumu koji je potpisao Tači, kako je odlučio Ustavni sud", ocenio je Mustafa.

Istakao je takođe da se Vučić 2015. godine složio da se ZSO formira nakon što Ustavni sud utvrdi da su odluka vlade i statut u skladu sa Ustavom Kosova, navodi Gazeta Ekspres.

"U međuvremenu, Vučić se složio u sporazumu o principima, koji smo potpisali 2015. godine, da će ZSO biti formirana nakon što Ustavni sud utvrdi da su odluka vlade i statut (uključujući njegove izmene i dopune) u skladu sa Ustavom Kosova. Ova odredba nije u prvom sporazumu", podsetio je Mustafa.