Mustafa protiv “mini Šengena” Balkana, nove Jugoslavije i dominacije Srbije i Rusije

Mustafa o Samoopredeljenju
Izvor: Tanjug

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, usprotivio se Ohridskom sastanku i naglasio da “mini-šengenske” politike udaljavaju zemlje zapadnog Balkana od puta evropskih integracija i stavljaju ih u skrovište Evroazije kojim dominira Rusija, prenosi Gazeta Ekspres.

„To su manevari Srbije da Evropskoj uniji nametne obaveze za normalizaciju odnosa sa Kosovom i priznavanje nezavisnosti Kosova. Možda premijer Albanije i Severne Makedonije imaju jasnu predstavu gde su interesi njihovih zemalja, ali Kosovo uopšte nema, navedeno je u reakciji predsednika DSK.

On je upitao u kojim se kuhinjama kuvaju projekti Carinske unije zemalja Zapadnog Balkana, Zajedničkog tržišta zemalja Zapadnog Balkana i odnedavno “mini-Šengena” između ovih zemalja.

Na prvi pogled deluje atraktivno, dodao je Mustafa, ali u osnovi vode u novu Jugoslaviju, s Albanijom bez Hrvatske i Slovenije.

“To su ideje koje mi nismo podržali dok smo vodili vladu i nećemo ih podržati kao Demokratski savez Kosova, ni na poziciji ni u opoziciji. Baš kao što ne podržavamo promenu državnih granica Kosova. Kosovo bi trebalo da teži jedinstvenom evropskom tržištu, prvo na osnovu SSP-a koji takođe uređuje carine i postaje deo Šengenskog sporazuma, gde su zemlje EU”, ukazao je Mustafa.

“Mini-šengenski” sporazumi nastali su kada projekat koncipiran u Srbiji za Carinsku uniju i ideja Ekonomske unije zemalja zapadnog Balkana nisu realizovani zbog protivljenja Kosova i Crne Gore, napomenuo je on i konstatovao da takvi sporazumi dovode do situacije da Srbija prikuplja najviše sredstava od poreza, bilo na granicama, bilo da je PDV, carina, akcize, u velikoj meri i u ime Kosova  (jer nije priznala nezavisnost Kosova) jer ono ima najdužu granicu, a u ostalim delovima Albanija, Makedonija i Crna Gora.

“Kosovo nije ograničeno sa nijednom od država članica EU. Stoga bismo ovim sporazumom preneli svoj suverenitet na susedne zemlje, jer se zna da Šengen (mini ili mali) podrazumeva jedinstvene politike država članica za slobodan prelazak granica bez kontrole, a to bi se odnosilo i na ‘mini-Šengen’ Srbije i  pristalica njene hegemonije. ‘mini-šengenske’ politike udaljavaju zemlje zapadnog Balkana od puta evropskih integracija i stavljaju ih u skrovište Evroazije kojim dominira Rusija.

To su manevari Srbije da Evropskoj uniji nametne obaveze za normalizaciju odnosa sa Kosovom i priznavanje nezavisnosti Kosova. Možda premijeri Albanije i Severne Makedonije imaju jasnu ideju gde leže interesi njihove zemlje, ali Kosovo nema”, kategoričan je Mustafa.